Dăncilă a propus un interimar pentru comisar european. Ce portofolii vizează România în noua CE

Premierul Viorica Dăncilă a transmis preşedintelui CE, Jean Claude Juncker, propunerea de comisar european interimar şi portofoliile vizate de România în viitoarea componenţă a CE. România are în vedere portofoliile pe Energie, Transporturi, Mediu sau Politică de vecinătate, spun surse politice.

1029 afișări
Imaginea articolului Dăncilă a propus un interimar pentru comisar european. Ce portofolii vizează România în noua CE

Dăncilă a propus un interimar pentru comisar european. Ce portofolii vizează România în noua CE

Premierul Viorica Dăncilă a transmis o scrisoare către preşedintele actual al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în care îl propune pe Ioan Mircea Paşcu, fost europarlamentar, pe funcţia de comisar european interimar desemnat de România, potrivit unor surse politice din PSD.

De asemenea, scrisoarea conţine şi portofoliile vizate de România în negocierile pentru noua componenţă a Executivului european, din care va face parte un comisar român. Portofoliile sunt Energie, Transporturi, Mediu sau Politică de vecinătate, conform surselor citate.

Sursele au declarat că deşi funcţia de comisar european pe Transporturi este dorită de Guvern, sunt şanse mici să fie desemnat un român. În ceea ce priveşte portfoliul politicii de vecinătate a UE, actualele discuţii nu favorizează un stat membru nou sau de graniţă, precum România, să obţină această funcţie, au explicat sursele.

În cele din urmă, cel mai probabil este ca portofoliul pe Energie să fie repartizat României, dar este posibil ca cel care va ocupa funcţia de comisar european pe Energie să lucreze sub coordonarea unui vicepreşedinte al Comisiei Europene pe acest domeniu.

Nume vehiculate în PSD pentru ocuparea unui portofoliu de comisar european sunt Rovana Plumb, Dan Nica şi Mircea Geoană, deşi cel din urmă, propus pentru Politica de vecinătate, nu ar avea susţinerea necesară, au declarat sursele social-democrate pentru MEDIAFAX.

Rovana Plumb ar avea cele mai mari şanse de a deveni comisar european, însă niciun nume nu va fi decis fără consultarea cu Preşedintele Klaus Iohannis, potrivit surselor.

În timp ce prim-ministrul Viorica Dăncilă negociază cu Jean Claude Juncker, şeful statului discută în Consiliul European cu Donald Tusk.

După ce noul preşedinte al Comisiei Europene va fi votat săptămâna viitoare, acesta va trebui să stabilească până la sfârşitul lunii iulie noua componenţă a Executivului de la Bruxelles.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre portofoliul de comisar european, susţinând că persoana desemnată trebuie aleasă cu atenţie pentru că în trecut au fost comisari români care nu prea au ajutat ţara.

Rovana Plumb şi Dan Nica au fost aleşi europarlamentari pe listele PSD. Ei fac parte din formaţiunea politică europeană a Socialiştilor şi Democraţilor, a doua ca reprezentare în Parlamentul European.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării şi unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă marţi de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde ar putea apărea probleme, în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga).

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a insistat pentru desemnarea prin negocieri politice a preşedintelui Comisiei Europene, contestând sistemul primului candidat de pe listele electorale. Ţări central şi est-europene, în principal Ungaria şi Polonia, au avut obiecţii privind numirea lui Frans Timmermans în funcţia de preşedinte al Executivului UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici