Dăncilă: Avem a doua cea mai mare creştere economică din UE, pe primul trimestru al acestui an/ Iohannis: Avem cea mai ridicată inflaţie. Solicit Guvernului să ia măsuri

Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că România a înregistrat, pe primul trimestru al anului 2019, cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Premierul a anunţat că Guvernul a prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2019 peste 10 miliarde de euro pentru investiţii publice.

690 afișări
Imaginea articolului Dăncilă: Avem a doua cea mai mare creştere economică din UE, pe primul trimestru al acestui an/ Iohannis: Avem cea mai ridicată inflaţie. Solicit Guvernului să ia măsuri

Dăncilă: Avem a doua cea mai mare creştere economică din UE, pe primul trimestru al acestui an

„2019 este anul în care Guvernul acordă o atenţie sporită proiectelor de dezvoltare a României, atât în plan local, regional şi naţional. Datele oficiale confirmă creşterea investiţiilor în economie în primul trimestru al acestui an, cu 5.7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Sunt cifre care ne încurajează să continuăm pe acest drum. România a înregistrat în ultimii ani una dintre cele mai mari creşteri economice din UE. Eurostat şi INS ne-au dat recent din nou veşti bune legate de creşterea Produsului Intern Brut (PIB). Avem a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Euroeană, pe primul trimestru al acestui an”, a declarat Viorica Dăncilă, la dezbaterea „Upgrade România: Marile proiecte de investiţii în 2019”.

Ea a adăugat că pentru anul 2019, avansul economic este estimat la 5.5% din PIB.

Guvernul a prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2019, peste 10 miliarde de lei pentru investiţii publice.

„La nivelul Guvernului, avem în vedere mai multe programe de stimulare a investiţiilor care să asigure o dezvoltare armonioasă a regiunilor ţării şi de care să beneficieze cât mai mulţi români. Un prim program este cel pentru stimularea investiţiilor cu imapct major în economie, mecanism prin care în anul 2018 am susţinut proiecte de peste 5,1 miliarde de lei. Pentru 2019 această valoare va fi depăşită. Pentru acest an am prevăzut în buget peste 10 miliarde de euro pentru investiţii publice, în deosebi în infrastructură, educaţie, sănătate. În transporturi au fost deblocate sau începute proiecte importante, aşteptate de români de multă vreme. Pentru investiţiile în sănătate, prioritate a guvernului României, anul acesta am alocat un buget istoric, de peste şase ori mai mare faţă de cel prevăzut anul trecut”, a susţinut Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii organizate de Trustul DC Media Group.

Şeful executivului a afirmat că peste 280 de unităţi medicale şi 35 de unităţi primiri urgenţe vor fi reabilitate şi modernizate din fonduri europene.

„Din fonduri europene pentru sănătate sunt disponibile 800 milioane euro, din care vom finaliza reabilitarea şi modernizarea a 280 unităţi medicale şi a 35 unităţi de primiri urgenţe. Pe lângă fondurile alocate de la bugetul de stat, tot pentru anul 2019 se adaugă peste 200 milioane euro pentru continuarea construcţiilor şi dotărilor cu echipamente a unităţilor sanitare de ţară în cadrul unui acord de împrumut încheiat cu Banca Mondială”, a precizat Dăncilă.

Iohannis: Avem cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană. Solicit Guvermului să ia măsuri

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la o altă dezbatere, că mediul de afaceri a fost bulversat de măsurile hazardate ale guvernanţilor, precum "celebra OUG 114", care, potrivit şefului statului, a arătat calitatea deplorabilă a Executivului.Şeful statului a subliniat că România are cea mai mare rată a inflaţiei din UE.

"Partidul de de guvernământ a neglijat total investiţiile în favoarea unei politici a efectelor pe termen scurt, ceea ce ne va costa pe toţi în viitor. În ultima perioadă, mediul de afaceri a fost bulversat prin măsuri hazardate şi intempestive prin accidente de decizie precum renumita OUG 114, care arată calitatea deplorabilă a guvernării actuale. Investitorii şi angajatorii privaţi resimt acut nevoia României de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii. Nu mă refer doar la autostrăzi, ci la tot ce înseamnă un standard de viaţă modern pentru cetăţeni, spitale, şcoli, căi ferate, aeroporturi, infrastructrură energetică şi de utilităţi publice, infrastructură digitală şi de formare în privinţa industriilor viitorului, chestiune mult discutată şi, în principiu, total neglijată", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a reiterat criticile aduse guvernării pentru încercarea de a subordona istemul judiciar.

"În schimb, guvernele care s-au perindat în ultimii ani au avut o singură mare grijă, să lupte cu justiţia şi să şi-o subordoneze. Şi pentru a-şi rezolva această problemă, au sacrificat pur şi simpu dezvoltarea României pe termen lung. Cea mai elocventă dovadă, care demonstrează indiferenţa faţă de nevoile reale ale românilor, este neglijarea investiţiilor din fondurile europene, care sunt la dispoziţia noastră. Este adevărat, beneficiem de rate record, de creştere economică, dar aş spune că aceasta este creşterea care amăgeşte. La nivelul economiei, se resimte acumularea de deficite şi dezechilibre, indiferent că ne referim la piaţa muncii, la buget, la deficitul comercial sau deficitul contului curent. De exemplu, deficitul comercial şi cel de cont curent plasează România pe contrasensul evoluţiilor regionale, de vreme ce ţărle din regiune înregistrează excedente", a completat preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că românii simt efectele volatilităţii şi ale incertitudinii în cursul de schimb şi în creşterea preţurilor, având în vedere că România a ajuns la cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană.

"În plus, apetitul tot mai crescut al Guvernului pentru împrumuturi ne-a condus la cel mai ridicat cost al finanţării guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. Politica bazată pe împrumuturi pe termen lung pentru a finanţa cheltuieli curente nu face altceva decât să transfere în viitor nota de plată a unei guvernări dezastruoase. Vă amintiţi faptul că am retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Iată că, între timp, vulnerabilităţile se adâncesc – vedeţi, de exemplu, situaţia bugetară la nivelul administraţiilor publice, care încep să explice cum stau problemele. Solicit Guvernului să ia măsuri de consolidare rapidă a finanţelor publice şi a colectării veniturilor bugetare", a conchis şeful statului. 

Taguri:
dăncila,
creştere,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici