Dăncilă, despre cadrul financiar multianual: Nu vom obţine un acord politic în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE. Părerile, divizate

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la RRA, că un acord politic între statele membre ale Uniunii Europene în privinţa cadrului financiar multianual nu va fi finalizat în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE, deoarece nu există consens, părerile fiind divizate.

428 afișări
Imaginea articolului Dăncilă, despre cadrul financiar multianual: Nu vom obţine un acord politic în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE. Părerile, divizate

Dăncilă, despre cadrul financiar multianual: Nu vom obţine un acord politic. Părerile sunt divizate

„Nu (nu vom obţine un acord politic-n.r), avem o abordare realistă. Am spus că sper să facem paşi importanţi, dar nu vom obţine un acord politic pentru că există o divizare a părerilor privind acest aspect între statele membre, iar Consiliulul UE din decembrie 2018 a reliefat acest lucru”, a declarat Viorica Dăncilă, la postul public de radio, întrebată dacă există posibilitatea obţinerii unui acord politic între statele membre UE în privinţa cadrului financiar multianual în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE..

Întrebată care este cel mai dificil dosar din mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE, premierul a răspuns: „Cu siguranţă cadrul financiar multianual, pentru că de modul în care vom gestiona acest dosar vor fi avute în vedere şi celelalte politici, fie cele tradiţionale sau migraţie, azil, politica externă, tot ceea ce vom hotărâ în următoarea perioadă. Avem şi alte provocări la care trebuie să dăm un răspuns, mă refer la Brexit, la UE post-brexit”.

De asemenea, premierul a afirmat că România va face tot posibilul pentru ca cetăţenii români să beneficieze de aceleaşi dreptul după ieşirea Marii Britanii din UE.

„Respectăm decizia Marii Britanii de a se retrage din UE, dar trebuie să ne asigurăm în acelaşi timp că vom limita consecinţele negative generate de această retragere. Cel mai eficient instrument în acest sens îl reprezintă Acordul de retragere agreat la nivel politic de liderii UE şi Theresa May, care reprezintă un compromis echilibrat. Acordul obţinut va asigura pertitudinea juridică atât pentru mediul de afacericât şi pentru cetăţeni, cărora le garantează păstrarea drepturilor de care beneficiază şi în prezent. Cetăţenii trebuie să rămână prioritatea noastră. De asemenea trebuie să sprijinim eforturile Comisiei Europene, a negociatorului şef şi a celorlalte instituţii europene pentru a asigura cadrul institutţional necesar în oricare dintre scenariile care s-ar putea concretiza în perioada următoare. Cred că obţinerea unităţii statelor membre în jurul principiilor stabilite la nivelul UE este important în acest dosar”, a adăugat Dăncilă.

Un alt dosar din cadrul Preşedinţiei Consiliului UE, amintit de premier ca fiind unul „extrem de dificil şi controversat” este migraţia: „Acest dosar a dominat în ultimii ani agenda europeană şi reflectă una dintre procupările majore ale cetăţenilor”.

Premierul a precizat că România a preluat Preşedinţiei Consiliului UE în premieră, fiind la primul exerciţiu de acest fel.

„Suntem la primul astfel de exerciţiu, într-un context atipic. Procedura legislativă va fi mai scurtă în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, iar numărul mare de dosare care aşteaptă a fi finalizate creează o presiune mare asupra Preşedinţiei României la Consiliul UE. Există voinţă politică din partea instituţiilor europene şi cu siguranţă din partea statelor membre pentru a finaliza cât mai multe dosare până la sfârşitul acestui ciclu legislativ, pentru că România încheie agenda strategică 2014-2019. Un dosar complex este cu siguranţă cadrul financiar multianual, dosar în care ne propunem să avansăm cât de mult e posibil. Dincolo de temele existente nu e exclus să apară şi alte teme, situaţiile de criză”, a conchis Viorica Dăncilă, la RRA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici