Dăncilă: Trebuie să demonstrăm că UE are capacitatea de a avansa în întărirea politicilor europene

Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, la Bruxelles, unde a prezentat priorităţile României la Preşedinţia Consiliului UE, că statele membre trebuie să demonstreze că au capacitatea de a întăririi politicilor europene, premierul amintind în acest sens de Summitul din luna martie de la Bucureşti.

99 afișări
Imaginea articolului Dăncilă: Trebuie să demonstrăm că UE are capacitatea de a avansa în întărirea politicilor europene

Dăncilă: Trebuie să demonstrăm că UE are capacitatea de a avansa în întărirea politicilor europene

„Agenda şi evoluţiile la nivel european sunt marcate de provocări multiple cărora trebuie să le răspundem pşrin coeziune, unitate şi solidaritate. De aceea, Preşedinţia României la Consiliul UE se desfăşoară sub motto-ul <Coeziunea, o valoare europeană>, reflectând importanţa reîntoarcerii la fundamentele construcţiei comunitare prin declinarea coeziunii în toate dimensiunile sale, coeziune politică, coeziune teritorială şi coeziune socială. Conceptul de coeziune este transpus în priorităţile noastre grupate pe patru piloni de acţiune: Europa convergenţe, Europa siguranţei, Europa-actor global, Europa valorilor comune”, a declarat Viorica Dăncilă, la Bruxelles, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor.

Şeful Executivului a precizat că UE trebuie să demonstreze că are capacitatea de a avansa în consolidarea politicilor europene într-un context în care ne confruntăm că Brexit, negocierile bugetul multianual, sau migraţia.

„Traversăm cu toţii o perioadă în care trebuie să facem împreună eforturi pentru a readuce în atenţia cetăţenilor europeni beneficiile proiectului european în viaţa lor de zi cu zi. Ne confruntăm de un context european marcat de procesul de retragere al Marii Britanii din UE, negocierile privind cadrul financiar multi-anual sau alte dosare majore precum migraţia, securitatea, reflecţia privind viitorul UE. Trebuie să demonstrăm împreună, acum, că Uniunea are în continuare capacitatea de a avansa în întărirea politicilor europene, de a obţine rezultate concrete pentru cetăţeni. În acest sens primul pilon al programului Preşedinţiei României este dedicat Europei convergenţei”, a explicat Dăncilă.

Premierul a afirmat că printre priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE se află şi viitorul politicii de coeziune.

„Viitorul politicii de coeziune ocupă de asemenea un loc prioritar pe agenda noastră. Fără această politică, disparităţile regionale şi locale ar fi fost mult mai mari. Politica de coeziune a creat parteneriate şi punţi de legătură între instituţii şi egiunile şi oraşele Europei. UE are nevoie în continuare de o politică de coeziune solidiă”, a conchis şeful Executivului.

De asemenea, premierul a vorbit şi despre strategia UE pentru regiunea Dunării.

„Promovarea unui cadru consolidat de cooperare macroregională, inclusiv prin strategia UE pentru regiunea Dunării reprezintă un alt obiectiv important pentru noi. Apreciem deschiderea dumneavoastră pentru elaborarea unei opinii privind rolul strategiilor macroregionale”, a spus Dăncilă.

Aceasta a adăugat că UE are nevoie de o piaţă unică funcţională.

„Avem nevoie de o piaţă unică deplin funcţională, de o concurenţă liberă şi reguli transparente. Una dintre priorităţile Preşedinţiei României este legată de consolidarea mobilităţii lucrătorilor. În acest context ne propunem să continuăm negocierile pe dosare precum revizuirea regulamentelor de coordonare a securităţii sociale şi instituirea Autorităţii Europene a Muncii. Asigurarea egalităţii de şanse, egalităţii de gen constituie un obiectiv pe care România doreşte să îl promoveze la nivel european”, a mai spus Dăncilă.

În încheiere, premierul a amintit de Summitul regiunilor şi oraşelor care va avea loc la Bucureşti, în luna martie.

„Sunt convinsă că cel de-al optulea Summit al regiunilor şi oraşelor, care se va desfăşura la Bucureşti în luna martie va avea o contribuţie importantă la transmiterea unui semnal de încredere în viitorul Uniunii, de unitate Europeană şi de angajament pentru o Europă mai unită în următorul deceniu. Domnule preşedinte, vă aşteptăm la Summit în luna martie”, a conchis premierul.

Viorica Dăncilă se află în perioada 6-7 februarie la Bruxelles unde va avea întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Premierul participă şi la conferinţa „Lupta împotriva antisemitismului”, organizată de România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici