De ce a refuzat Andreea Paul-Vass Ministerul Economiei: Acuzaţii de incompatibilitate la Hidroelectrica şi mandat scurt

Consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul-Vass, susţine că a refuzat să preia conducerea Ministerului Economiei pentru a nu crea "o problemă gratuită" noului Guvern în urma informaţiilor privind incompatibilitatea sa în cazul Hidroelectrica, precum şi din cauza mandatului scurt.

2090 afișări
Imaginea articolului De ce a refuzat Andreea Paul-Vass Ministerul Economiei: Acuzaţii de incompatibilitate la Hidroelectrica şi mandat scurt

De ce a refuzat Andreea Paul-Vass Ministerul Economiei: Acuzaţii de incompatibilitate la Hidroelectrica şi mandat scurt (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Refuzul meu a avut o raţiune solidă, pe care cred că orice persoană matură o înţelege. Pe de o parte, nu am vrut să creez o problemă gratuită noului Guvern în urma campaniei mediatice care a creat şi amplificat motivele halucinante, neserioase, de incompatibilitate la adresa mea, fără nicio bază legală, morală sau profesională. Am obligaţia de a-mi proba integritatea. Numai cu răbdare pot face acest lucru. Timpul este prietenul meu cel bun", afirmă Vass într-o postare pe blog.

Consilierul mai susţine că, pe de altă parte, mandatul scurt nu i-ar fi permis să concilieze acţiunea pe termen lung, viziunea sa pentru acest minister, "în care roadele s-ar fi văzut în viitor", cu ceea ce îi cerea politica, adică acţiuni pe termen scurt.

"Portofoliul economiei este extrem de important. Pentru dezvoltarea economică solidă a unei ţări e nevoie de strategii de competitivitate pe termen mediu şi lung. Am ajuns la maturitatea necesară pentru a-mi da seama ca în aceste 8 luni de mandat nu aş fi putut să pun în aplicare aceste strategii oricât de multă bunăvoinţă şi profesionalism aş fi avut eu şi echipa mea. Îmi asum o astfel de responsabilitate dacă am garanţia că pot deveni viabile măsurile pe care le susţin pe termen mediu şi lung. Acţiuni pe termen scurt, acţiuni cu impact imagistic nu mă caracterizează", mai afirmă consilierul.

Andreea Paul-Vass a fost nominalizată, săptămâna trecută, pentru portofoliul Economiei, dar a refuzat să preia postul de ministru, afirmând doar că argumentele sunt în primul rând personale şi că le mulţumeşte colegilor din PDL pentru încrederea acordată.

Surse din PDL au declarat atunci pentru MEDIAFAX că Vass a obţinut cel mai mic număr de voturi în Colegiul Director al PDL dintre persoanele propuse de partid ca miniştri în Cabinetul Ungureanu.

Potrivit gandul.info, în principiu, liderii PDL nu au avut mari obiecţii în privinţa noilor miniştri, singura problemă fiind în cazul Andreei Paul Vass, propusă de Emil Boc, pentru a-i lua locul lui Ion Ariton. "Ce să caute la Economie când nu ştie care este diferenţa dintre watt şi volt", ar fi comentat un lider PDL nemulţumit.

A doua zi după refuz, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că mama consilierului este în conflict de interese, arătând că firma acesteia a primit două contracte în valoare de 21.180 de lei de la Primăria comunei Bobota, judeţul Sălaj, unde aceasta este consilier local.

La începutul lunii februarie, Vass a fost numită în postul de membru al comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a companiei Hidroelectrrica, prin decizie a premierului de atunci, Emil Boc.

În calitate de membru al comisiei guvernamentale de privatizare Hidroelectrica, consilierul premierului va avea acces prioritar, din timp, la mai multe informaţii legate de listarea companiei şi va aproba, alături de ceilalţi membri ai comitetului, atât prospectul final de ofertă publică anterior depunerii acestuia la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, cât şi preţul de ofertă al acţiunilor nou-emise.

Cumnatul Andreei Paul-Vass, Dan Paul, deţine firma de brokeraj Finaco Securities, este preşedinte al Asociaţiei Brokerilor şi membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La firma Finaco Securities a lucrat ca broker şi Cristian Paul, soţul Andreei Paul-Vass şi fratele lui Dan Paul. Cristian Paul are acţiuni la mai multe companii listate la Bursa de Valori.

Vass a declarat agenţiei MEDIAFAX că prezenţa cumnatului ei la şefia asociaţiei brokerilor nu generează conflict de interese, deoarece asta ar presupune ca "bătaia din aripi" a unui fluture în Marea Britanie să provoace uragan în California.

Tot atunci însă, preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, ministrul Sulfina Barbu a declarat că ea crede că numirea Andeeei Paul-Vass în funcţia de membru al comisiei de listare a Hidroelectrica şi faptul că cumnatul acesteia lucrează la o firmă de borkeraj reprezintă "un caz de incompatibilitate".

Şi deputatul PNL Horea Uioreanu a cerut ANI să se autosesizeze în cazul Andreei Paul-Vass.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici