Dean Thompson, de Ziua Americii: Făgăduiesc angajamentul deplin al SUA. România, un partener care abordează direct şi ferm corupţia, crima organizată

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a declarat, joi, la recepţia de Ziua Americii, că este o onoare pentru el să-şi reprezinte ţara în faţa unui aliat şi partener strategic şi a făgăduit angajamentul deplin al Statelor Unite faţă de relaţia cu România.

632 afișări
Imaginea articolului Dean Thompson, de Ziua Americii: Făgăduiesc angajamentul deplin al SUA. România, un partener care abordează direct şi ferm corupţia, crima organizată

Dean Thompson, de Ziua Americii: Făgăduiesc angajamentul deplin al SUA. România, un partener care abordează direct şi ferm corupţia, crima organizată (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Ziua Independenţei Statelor Unite este "o celebrare şi acceptare a libertăţii şi angajamentului nostru de a o extinde în întreaga lume în cooperare cu aliaţii noştri", a afirmat, joi, la recepţia organizată de Ambasada SUA, însărcinatul cu afaceri Dean Thompson.

Acesta a reamintit faptul că, în urmă cu 11 ani, România devenea membră a celei mai măreţe alianţe militare din istoria mondială, "dedicată protejării democraţiilor noastre", iar în prezent SUA sunt alături de România, "dedicaţi împreună idealurilor şi valorilor întruchipate de această Alianţă". "În Tratatul Atlanticului de Nord, din 1949, înainte de a se menţiona strategia militară de apărare comună, membrii NATO s-au angajat să «salvgardeze libertatea, patrimoniul lor comun şi civilizaţia popoarelor lor, fondate pe principiile democraţiei, libertăţii individuale şi supremaţiei legii». Şi pe aceste principii continuă România şi Statele Unite să-şi bazeze strânsul parteneriat strategic bilateral", a subliniat Thompson.

Diplomatul american a precizat că valorile şi principiile "leagă" SUA şi România de cauza lor comună şi le "luminează clar calea". "Le rămânem credincioşi şi făcând acest lucru, oferim un exemplu altora. Sunt extrem de recunoscător părinţilor noştri fondatori pentru curajul moral şi viziunea lor. Atunci când au scris în Preambulul Constituţiei noastre că vom încerca «să formăm o uniune mai perfectă», ne-au oferit un dar extraordinar: o provocare care să asigure pentru totdeauna apărarea acestui experiment democratic. Ei ne-au insuflat ideea că trebuie să ne fim vigilenţi şi să ne străduim «să garantăm binecuvântările libertăţii pentru noi şi posteritate»", a spus Dean Thompson.

El i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis, aflat alături de el pe podium, pentru prezenţa la recepţia de Ziua Americii, subliniind că pentru el este "o mare onoare" să reprezinte Statele Unite ale Americii "în faţa partenerului şi aliatului nostru strategic".

"Făgăduiesc angajamentul nostru deplin faţă de această relaţie, faţă de alţi 135 de ani de parteneriat strâns şi faţă de ideile comune pentru care atât de mulţi au sacrificat atât de multe", a declarat Thompson.

Dean Thompson: România, un partener al SUA care abordează direct şi ferm corupţia, crima organizată

România este un partener care abordează direct şi ferm probleme precum corupţia, crima organizată şi criminalitatea cibernetică, terorismul la nivel mondial, traficul de persoane şi contrabanda cu droguri, a declarat Dean Thompson, evocând faptul că armata română e invidiată de mulţi din regiune.

"Sunt mândru să reprezint Statele Unite în faţa unui partener şi aliat care îşi demonstrează tăria de caracter depăşind dificila moştenire a comunismului şi creând instituţii care să asigure dezvoltarea valorilor euro-atlantice ale democraţiei, libertăţii şi statului de drept; un partener care abordează direct şi ferm probleme precum corupţia, crima organizată, criminalitatea cibernetică, terorismul la nivel mondial, traficul de persoane şi contrabanda cu droguri; un partener hotărât să furnizeze resursele necesare asigurării securităţii şi apărării noastre comune", a declarat, joi, însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, la recepţia de Ziua Americii, unde participă şi preşedintele Klaus Iohannis.

Diplomatul a subliniat, totodată, faptul că armata română, "invidiată de mulţi alţii din regiune", este "un partener strategic esenţial al Statelor Unite".

"Vedem instituţii româneşti de aplicare a legii dedicate colaborării cu noi în lupta împotriva terorismului mondial şi criminalităţii organizate. Instituţiile judiciare şi de stat de drept fac eforturi să asigure direcţionarea resurselor cetăţenilor români spre proiectele pentru care acestea au fost alocate, în loc ca ele să ajungă în buzunarele celor înclinaţi să submineze securitatea statului", a spus Thompson.

De asemenea, diplomatul SUA a punctat existenţa proiectelor antreprenoriale interesante, pe care Ambasada le-a premiat anul acesta prin programul "Antreprenorul lunii", promovând oameni de afaceri dedicaţi "care îşi asumă riscuri pentru a-şi urma visurile, a crea locuri de muncă şi a genera creştere economică".

"În societatea civilă vedem eforturi de a îmbrăţişa diversitatea, atât de tragic distrusă de regimurile din trecut, dar îmbrăţişată de o nouă generaţie care doreşte să sărbătorească acest concept al unei Românii multi-etnice, cu popoare diverse legate de o moştenire comună, concept mai important decât oricând acum, când România se confruntă cu realităţile demografice ale viitorului secol", a mai spus însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti.

La recepţie mai participă premierul interimar Gabriel Oprea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şeful SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu, şeful SRI, Eduard Helvig, şi adjunctul său, generalul Florian Coldea, copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, numeroşi miniştri şi ambasadori, precum şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici