Declarat de ANI în conflict de interese, un deputat din Hunedoara şi-a trimis fiul în Parlament

Gheorghe Firczak, fost deputat al minortiăţilor în ultimii 16 ani, declarat în conflict de interese de ANI în anul 2015, a renunţat la Parlament, locul fiindu-i luat tocmai de fiul său care în mandatul 2008-2012 a fost angajat la cabinetul parlamentar al tatălui, transmite corespondentul MEDIAFAX.

718 afișări
Imaginea articolului Declarat de ANI în conflict de interese, un deputat din Hunedoara şi-a trimis fiul în Parlament

Declarat de ANI în conflict de interese, un deputat din Hunedoara şi-a trimis fiul în Parlament (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Rutenii au din nou reprezentanţi din judeţul Hunedoara în Parlamentul României. Dacă în ultimii 16 ani au fost reprezentaţi de hunedoreanul Gheorghe Firczak, în legislatura 2016-2020 aceştia vor fi reprezentaţi de Iulius Firczak, fiul fostului deputat.

Gheorghe Firczak a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, în anul 2015, tocmai pentru că în perioada 2008-2012 şi-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. În anul 2016, cu ANI pe urmele lui, Firczak a renunţat la Parlament, însă i-a făcut loc fiului - Iulius Marian Firczak.

„În calitate de deputat, a încheiat un contract individual de muncă prin care şi-a angajat fiul în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 şi art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului individual de muncă încheiat, fiul acestuia a obţinut venituri salariale în cuantum total de 62.580 lei”, se arăta în comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate.

În martie 2016, Firczak a pierdut, la Curtea de Apel Alba Iulia, procesul prin care solicita anularea raportului ANI. Nemulţumit de sentinţă, fostul parlamentar a intentat apel, însă acesta nu a fost judecat, dosarul regăsindu-se în continuare tot în procedură de filtru.

Gheorghe Firczak a devenit parlamentar pentru prima oară la alegerile din 2000, din partea Uniunii Rutenilor. Presa nota că în 1996, Gheorghe Firczak şi-a încercat norocul la parlamentare cu o ”biografie de maghiar”, înfiinţând la Deva o filială a Partidului Liberal Democrat Maghiar.

În 2012, Firczak a candidat chiar pentru şefia Consiliului Judeţean Hunedoara, însă nu a câştigat.

Gheorghe Firczak deţine şi un certificat de revoluţionar şi chiar a fost preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor din Hunedoara.

În legislatura 2012-2016, Gheorghe Firczak are în Parlament 34 de luări de cuvânt, 8 declaraţii politice, 20 de propuneri legislative iniţiate şi un proiect de hotărâre.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici