Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB - proiectul de revizuire a Constituţiei

Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB, se arată în proiectul de lege de revizuire a Constituţiei, făcut public de Administraţia Prezidenţială.

163 afișări
Imaginea articolului Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB - proiectul de revizuire a Constituţiei

Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB - proiectul de revizuire a Constituţiei (Imagine: Mediafax Foto)

În proiect a fost introdus un nou articol, după articolul 138, referitor la plafonarea deficitului bugetar şi la datoria publică.

"Statul trebuie să evite deficitul public excesiv şi deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din PIB", se arată la alineatul 1 al articolului.

Pe de altă parte, potrivit alineatului 2, "împrumuturile externe pot fi contractate numai în domeniul investiţiilor".

La acelaşi articol, 138 (prim), se prevăd şi excepţiile: "În cazul producerii unor catastrofe naturale sau ivirii unor situaţii excepţionale cu impact negativ asupra finanţelor publice, valorile maxime prevăzute la alineatul 1 pot fi depăşite, cu acordul majorităţii membrilor Parlamentului, numai dacă depăşirea poate fi compensată în maximum trei ani (alineat 3 - n.r.)".

De asemenea, "prin derogare de la dispoziţiile alineatului (2), pentru prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale sau ale unui dezastru deosebit de grav, cu acordul majorităţii membrilor Parlamentului, pot fi contractate şi alte împrumuturi externe (alineat 4 - n.r.)".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici