Delegaţia Permanentă PNL se reuneşte marţi seară. Decizia anticipată de lideri - retragerea miniştrilor

Delegaţia Permanentă a PNL este aşteptată să tranşeze, marţi seară, situaţia din USL, o decizie anticipată de liderii partidului fiind retragerea miniştrilor liberali din Guvern.

744 afișări
Imaginea articolului Delegaţia Permanentă PNL se reuneşte marţi seară. Decizia anticipată de lideri - retragerea miniştrilor

Delegaţia Permanentă PNL se reuneşte marţi seară. Decizia anticipată de lideri - retragerea miniştrilor (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Dacă la şedinţa convocată, marţi, de la ora 19.00, la Palatul Parlamentului, PNL decide să-şi retragă miniştrii din Guvern, este de aşteptat ca aceştia să-şi depună demisiile miercuri, înaintea şedinţei de Guvern.

Anunţul convocării Delegaţiei Permanente a fost făcut la sfârşitul săptămânii de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Acesta, aflat de luni într-o vizită oficială în Austria, este aşteptat să sosească în ţară marţi la prânz.

Antonescu a susţinut că opţiunea premierului Victor Ponta este "clară". Întrebat dacă le va cere miniştrilor liberali să se retragă din Guvern, în cazul în care nu va primi un răspuns din partea acestuia privind acceptarea propunerilor PNL, el a spus: "Da. Adică va avea loc o Delegaţie Permanentă, pentru că intrarea sau ieşirea dintr-un guvern nu sunt lucruri pe care le decide un om, nici măcar preşedintele partidului, dar eu, ca preşedinte, cred că asta trebuie făcut, pentru că lipsa unui răspuns nu-i, de fapt, o lipsă de răspuns, ci un răspuns".

Luni, prin vocea prim-vicepreşedintelui Klaus Iohannis, PNL a transmis "concluzia că negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat".

"Această situaţie evident va fi adusă la cunoştinţa şi în dezbaterea Delegaţiei Permanente a PNL (...) şi acolo se va trage o concluzie", a punctat Iohannis.

Întrebat ce se va întâmpla la Delegaţia Permanentă, Iohannis a răspuns: "Probabil, Delegaţia Permanentă va constata acelaşi lucru, că negocierile au eşuat şi că nu putem să continuăm în această formă de colaborare nonexistentă. Şi atunci probabil un posibil prim pas este retragerea miniştrilor noştri din Guvern".

Prim-vicepreşedintele PNL a mai spus că, după părerea sa, dacă Delegaţia Permanentă hotărăşte retragerea miniştrilor din Guvern, "atunci acest lucru nu va fi reversibil".

El a fost chestionat dacă o retragere a miniştrilor PNL din Guvern înseamnă ruperea oficială a USL. "Nu neapărat, dar cu siguranţă ar fi un prim pas", a răspuns Iohannis. El a susţinut că un al doilea pas în sensul ruperii USL, după o eventuală decizie de retragere a miniştrilor din Guvern, ar fi denunţarea protocolului Uniunii Social Liberale. "Nu cred că o să ajungem să discutăm acest lucru (marţi, la DP - n.r.), dar nici nu pot să exclud, sigur, având în vedere că este o şedinţă cu această tematică, poate cineva să solicite introducerea acestui punct pe ordinea de zi", a spus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a anunţat că, în situaţia în care PNL se retrage din Guvern, va nominaliza interimari la ministerele conduse acum de liberali şi doar după expirarea termenului pentru interimat va merge în Parlament cu un nou guvern. El a precizat totodată că va încerca, atât timp cât îi permit termenele constituţionale, să găsească o soluţie politică pentru ca guvernarea să continue sub formula USL.

În debutul şedinţei de luni a BPN al PSD, la care presa a avut acces, Victor Ponta a spus că îşi doreşte ca marţi seară "colegii liberali" să nu "sacrifice" USL pentru "proiectul personal" al lui Crin Antonescu.

Liderul PSD a mai afirmat luni seară că, în cazul formării unui nou guvern, fără PNL, se va baza în Parlament, la acordarea votului de învestitură, pe sprijinul tuturor parlamentarilor care fac parte în prezent din USL, el argumentând că viitorul Cabinet va păstra programul USL votat în 2012.

Formula noului Guvern, format de USD după retragerea PNL, ar urma să ajungă în Parlament pe 4 martie, după cum au precizat pentru MEDIAFAX surse social-democrate. "BPN al PSD a decis să mergem în Parlament cu noul Guvern, marţi, 4 martie, astfel încât până pe 8 să fie instalat", au declarat sursele citate, care au arătat că această decizie a fost luată pornind de la ipoteza retragerii PNL de la guvernare.

Astfel, dacă marţi seară, în Delegaţia Permanentă, PNL va decide să-şi retragă miniştrii din Cabinet, USD va forma un nou Guvern, care va trebui să treacă de votul Parlamentului (USD deţine majoritatea în plenul reunit - n.r.), deoarece se va schimba compoziţia Guvernului. Până la numirea noului Cabinet, premierul Victor Ponta va desemna interimari pe posturile deţinute în prezent de liberali. Având în vedere însă că pe 8 martie expiră interimatul vicepremierului Gabriel Oprea la MAI, social-democraţii au stabilit ca noul Guvern să fie instalat până atunci, astfel că s-a decis ca pe 4 martie formula acestuia să ajungă în Parlament.

De altfel, PSD a convocat pentru data de 3 martie Comitetul Executiv Naţional, "pentru a evalua situaţia politică şi a lua deciziile care se impun", după cum a precizat Victor Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici