Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat şi a început o anchetă în cazul Botiş

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, şi a început o anchetă, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea instituţiei.

141 afișări
Imaginea articolului Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat şi a început o anchetă în cazul Botiş

Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat şi a început o anchetă în cazul Botiş (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Am analizat informaţiile din presă şi în special declaraţiile ministrului Botiş şi am decis să începem o anchetă pentru a lămuri ce s-a întâmplat exact în acest caz. Vom cere Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (AM POS-DRU) să ne pună la dispoziţie toate documentele programului accesat de ONG-ul pentru care lucrează soţia demnitarului. După ce le vom analiza vom acţiona în consecinţă", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, ancheta ar urma să înceapă "imediat", cererile către AM POS-DRU urmând să fie redactate şi transmise în această săptămână.

DLAF este instituţia corespondentă în România a Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), care investighează cheltuirea banilor europeni în statele membre UE.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, este verificat şi de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care urmează să stabilească dacă demnitarul se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe proiectul "Şansa la demnitate", finanţat de UE şi Guvern.

Potrivit articolului 8 din legea 176/2010, scopul ANI este asigurarea integrităţii în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice şi prevenirea corupţiei instituţionale, prin exercitarea de responsabilităţi în evaluarea declaraţiilor de avere, a datelor şi informaţiilor privind averea, precum şi a modificărilor patrimoniale intervenite, a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese potenţiale în care se pot afla persoanele pe perioada îndeplinirii funcţiilor şi demnităţilor publice.

Astfel, ANI s-a sesizat din oficiu, în baza articolului 12 al Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor public, susţin surse oficiale.

Potrivit jurisprudenţei ANI, verificările privind constatarea incompatibilităţii unui demnitar sau funcţionar public durează şi până la cinci luni, timp în care trebuie îndeplinite procedurile.

Ministrul Muncii a spus, marţi, că aşteaptă decizia ANI.

"Dacă este un coflict demonstrat în termeni juridici, atunci există o singură cale: îmi voi da demisia", a declarat Botiş.

Ministrul Muncii declarase, luni, pentru MEDIAFAX, că din punct de vedere juridic nu are nicio legătură cu ONG-ul care a primit fonduri UE şi la care consilier de proiect este soţia sa, menţionând că nu există conflict de interese, dar dacă va fi afectată imaginea PDL, demisionează.

Potrivit site-ului timponline.ro, Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa are sediul pe strada Cloşca nr. 3 din Bistriţa, adresă la care locuieşte şi ministrul Ioan Botiş.

Această asociaţie a participat vineri la Bursa locurilor de muncă, organizată de AJOFM Bistriţa, fiind reprezentată de Alina Căpraru, şefa de cabinet a deputatului Ioan Nelu Botiş. Organizaţia implementează un proiect numit "Şansa la demnitate", finanţat de Uniunea Europeană, Guvernul României şi Fondul Social European POSDRU 2007-2013.

Asociaţia are la dispoziţie 2,13 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi) din care 1,9 milioane de lei fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, 187.700 de lei bani de la bugetul naţional (circa 2 miliarde de lei vechi). Contribuţia beneficiarului este de 44.000 de lei.

"Eu personal nu primesc niciun ban. Soţia are statut de consilier acolo pe proiect. Primeşte bani pe acel proiect cu finanţare europeană. Soţia mea nu este beneficiar direct. Este vorba de o asociaţie acare are acest contract. Soţia mea este plătită în calitate de consilier", a spus Botiş la Realitatea TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici