Deputat în Parlamentul ungar: Jobbik nu poate fi interzis în România

Deputatul în Parlamentul ungar Szavay Istvan a declarat, joi, la Braşov, că partidul Jobbik nu poate fi interzis în România pentru că nu are filiale înregistrate aici, ci doar simpatizanţi în opt judeţe ale ţării.

1391 afișări
Imaginea articolului Deputat în Parlamentul ungar: Jobbik nu poate fi interzis în România

Deputat în Parlamentul ungar: Jobbik nu poate fi interzis în România

Szavay Istvan a spus că partidul Jobbik are simpatizanţi în opt judeţe ale României, nu şi filiale, care susţin interesele cetăţenilor maghiari, şi anume în judeţele Bihor, Sălaj, Satu Mare, Cluj, Mureş, Covasna, Harghita şi Maramureş.

"Nu putem fi interzişi pentru că nu avem filiale înregistrate, ci simpatizanţi. Problema este o diversiune sau o carte naţionalistă", a spus deputatul ungar.

Referindu-se la liderii maghiari din România (n.r. - liderii UDMR), Szavay Istvan a spus că aceştia "au făcut declaraţii nu în interesul naţiunii maghiare, ci în interesul lor la guvernare".

El a adăugat că "Victor Ponta nu a fost sincer când a spus că Traian Băsescu încearcă să culeagă roadele".

Cu o zi în urmă, premierul Victor Ponta declara că Ministerul de Interne îl poate declara pe liderul Jobbik Vona Gabor drept persoană indezirabilă pe teritoriul României dacă preşedintele Traian Băsescu, ca şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, avizează procedura.

Ponta preciza că ministerul a elaborat de marţi dimineaţă documentaţia în acest sens, dar preşedintele Băsescu, având informaţii despre ce se întâmplă la nivelul Guvernului, a vrut să "fure caimacul".

Preşedintele Traian Băsescu declara, marţi, că cere Guvernului şi Parlamentului emiterea unui act normativ prin care să se interzică prezenţa membrilor partidului Jobbik în România, pe care l-a catalogat drept "extremist".

Szavay Istvan a mai declarat, joi, la Braşov, că Jobbik nu se luptă cu celelalte două partide din Ungaria, FIDESZ şi Partidul Socialist, ci "acestea două se luptă între ele".

"Partidul Jobbik este pentru interesul naţiunii maghiare, în timp ce FIDESZ şi Partidul Socialist au în prim plan interesul Uniunii Europene şi în plan secund cel al maghiarilor din România", a mai spus deputatul ungar.

În ceea ce priveşte sărbătorirea Zilei maghairilor de pretutindeni, în data de 15 martie, Szavay a precizat că partidul Jobbik nu va organiza nimic pe teritoriul României şi că fiecare simpatizant va alege cum să sărbătorească această zi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici