Deputat îngrijorat de situaţia bolnavilor de schizofrenie liberi care nu-şi iau tratamentul

Deputatul UNPR Gheorghe Emacu i-a cerut ministrului Sănătăţii să precizeze ce măsuri ia pentru a preveni tragedii produse de bolnavii de schizofrenie, arătând că, în ultimii ani, 540 de pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni psihice grave şi externaţi din spital refuză să-şi ia tratamentul.

261 afișări
Imaginea articolului Deputat îngrijorat de situaţia bolnavilor de schizofrenie liberi care nu-şi iau  tratamentul

Gheorghe Emacu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Printr-o interpelare adresată ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, deputatul UNPR a arătat că, anual, în judeţul Iaşi, sunt diagnosticaţi peste 1.500 de bolnavi cu schizofrenie şi că autorităţi în domeniu spun că aceştia pot deveni în orice moment un pericol pentru populaţie.

"În ultimii ani, aproximativ 540 de pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni psihice grave externaţi de la Spitalul de Măsuri de Siguranţă Grajduri (Iaşi) refuză să-şi ia tratamentul. Reprezentanţii Spitalului «Socola» atrag atenţia că majoritatea acestor pacienţi diagnosticaţi cu schizofrenie pot deveni în orice moment un pericol pentru populaţie! Practic, reprezentanţii unităţii susţin că un eveniment similar celui petrecut în 2013 la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», când un bolnav de schizofrenie, Oliver Stan, a încercat să detoneze o bombă se poate produce oricând. În 2012, un tânăr diagnosticat cu schizofrenie a produs o altă cumplită tragedie la Iaşi, după ce şi-a omorât sora de 29 de ani şi pe fiica acesteia Sabina (5 luni)", a arătat Emacu, în interpelarea lui.

Deputatul UNPR i-a cerut ministrului Sănătăţii să precizeze măsurile pe care le are în vedere pentru a preveni astfel de tragedii. "Având în vedere că anual numai în judeţul Iaşi sunt diagnosticaţi peste 1.500 de bolnavi de schizofrenie, domnule ministru, vă rog să-mi comunicaţi ce măsuri poate întreprinde ministerul pe care îl conduceţi pentru a preveni tragedii ca cele amintite mai sus?", a adăugat deputatul.

El a solicitat răspuns în scris din partea ministrului Sănătăţii, pe care încă nu l-a primit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici