Deputat PNL: Voi propune majorarea anuală, cu 100% din rata inflaţiei, a indemnizaţiilor veteranilor

Deputatul PNL Florin Roman a anunţat că va depune un proiect la Parlament pentru creşterea indemnizaţiilor invalizilor, veteranilor şi a văduvelor de război la nivelul celor ale revoluţionarilor. Iniţiativa prevede majorarea anuală a indemnizaţiilor, cu 100% din rata inflaţiei pe anul precedent.

180 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL: Voi propune majorarea anuală, cu 100% din rata inflaţiei, a indemnizaţiilor veteranilor

Deputat PNL: Voi propune majorarea anuală, cu 100% din rata inflaţiei, a indemnizaţiilor veteranilor

„Mizeria şi sărăcia in care se zbat mulţi dintre cei peste 60.000 de invalizi, veterani şi văduve de război, dramele personale ale unor eroi medaliaţi pentru curajul de pe front, ajunşi să cerşească, m-au determinat să iniţiez un proiect de lege pentru creşterea valorii îndemnizaţiilor acestor categorii la nivelul celor ale revoluţionarilor. La ora actuala, un veteran sau vaduva de război este pur şi simplu umilit de PSDragnea, care prin OUG 103/2019 oferă incredibila indemnizaţie de... 600 de lei. Total insuficient măcar pentru plata medicamentelor, pentru ca de o viaţa decenta nici nu poate fi vorba. Urmare a prevederilor OUG 103, majoritatea PSD-ALDE din Senat a dat un raport de respingere propunerii legislative prin care indemnizaţiile şi veteranilor ajungeau la nivelul salariului minim pe economie, înmulţire cu acel coeficient aplicabil revoluţionarilor. Şi care ar fi generat un venit mediu de circa 2.000 de lei, pentru invalizi, veterani şi văduve de război, din care eroii noştri ar fi putut măcar să aibă o bătrâneţe decentă. Cu cinism, senatorii puterii au respins propunerea PNL”, a afirmat Florin Roman, printr-un comunicat de presă remis, sâmbătă, MEDIAFAX.

Deputatul PNL acuză guvernarea PSD că îi discriminează şi îşi bate joc de invalizii, veteranii de război şi de văduvele acestora.

„Vom continua lupta în Camera Deputatilor, pentru ca este inadmisibil sa fie bani pentru pensiile speciale ale parlamentarilor, iar cei care au luptat pe front pentru apărarea ţării sa fie bătaia de joc a guvernului PSDragnea. Totodată, în calitate de deputat PNL, săptămâna viitoare voi depune un nou proiect de lege, pentru indexarea anuală, cu rata inflaţiei a îndemnizaţiilor invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război. Eroii noştri nu trebuie uitaţi niciodată şi nici intr-un caz umiliţi, aşa cum face cu ei PSDragnea! Au găsit 46 de milioane de euro pentru subvenţia PSDragnea, dar refuza sa aducă indemnizaţiile invalizilor, veteranilor şi văduvelor, măcar la nivelul îndemnizaţiilor plafonate ale revoluţionarilor, discriminaţi şi ei, prin “îngheţarea” la nivelul de anul trecut prin celebra OUG 114. O bătaie de joc la adresa eroilor care au luptat pe front şi a celor care au înfruntat regimul Ceauşescu!”, a conchis liberalul.

Proiectul lui Florin Roman prevede modificarea articolului 1 al Legii nr.49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

Astfel, iniţiativa liberalului introduce un nou alineat la articolul respectiv care prevede că: „(2) Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei realizată pe anul precedent”.

Conform legii în vigoare, de la 1 ianuarie a.c., invalizii de război primesc, lunar, 1.500 de lei, pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate. Cei încadraţi în cadrul I de invaliditate primesc 1.000 de lei lunar şi cei încadraţi în cadrul III de invaliditate beneficiază, lunar, de 900 lei. De asemenea, veteranii de război au 600 de lei lunar, iar văduvele de război, dacă nu s-au recăsătorit, primesc tot 600 de lei pe lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici