Deputat USR: Rafila e complet iresponsabil, nu face nimic pentru a preveni decese evitabile

Alexandru Rafila nu face nimic pentru a preveni decese evitabile, spune la RFI deputatul USR Emanuel Ungureanu. El afirmă că ministrul Sănătăţii că face ”balet din vorbe”: „O gripă este mai periculoasă la această oră decât un coronavirus”.

450 afișări
Imaginea articolului Deputat USR: Rafila e complet iresponsabil, nu face nimic pentru a preveni decese evitabile

Deputat USR: Rafila e complet iresponsabil, nu face nimic pentru a preveni decese evitabile

„Domnul Rafila este complet iresponsabil şi spun asta nu ca un atac politic, ci mă bazez pe fapte. Domnul Rafila ar fi trebuit să aplice până acum un Ordin, Ordinul 269 din 2017, care obligă Ministerul Sănătăţii să asigure stocuri de medicamente continue şi să asigure, în condiţii de pandemie, mai ales, medicamente fundamentale, care au dispărut de pe piaţă, spre exemplu, pentru gripa de tip A, Tamiflu nu se mai găseşte şi este medicamentul cel mai eficient. Nu se găsesc antitermice, Paracetamol, Ibuprofen, în foarte multe zone. Deci avem o problemă de încălcare a unor legi, a unor norme, de către ministrul Sănătăţii în funcţie, care ar fi trebuit de foarte mult timp, de cel puţin două luni, să se întâlnească cu distribuitorii de medicamente, cu producătorii şi să ia măsuri, ca să existe pe piaţă medicamente fundamentale”, spune Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR spune că ministrul Sănătăţii ar fi trebuit să vorbească nu despre măsuri de restricţie, ci de protecţie.

„Măsurile pe care trebuia să le ia domnul Rafila nu sunt măsuri care trebuie definite ca fiind restricţii, ci măsuri de ocrotire. Domnul Rafila, care este un maestru al vorbelor, dar nu al faptelor, ar fi trebuit să ştie că purtarea obligatorie a măştii în spaţiile închise aglomerate, cum sunt autobuzele, microbuzele, metroul, sunt măsuri de ocrotire (...). Domnul Rafila nu face nimic pentru a preveni decese evitabile, un lucru fundamental greşit pentru un medic, darămite pentru un ministru care are responsabilitatea prin lege să ocrotească sănătatea populaţiei, nu să facă balet din vorbe, folosindu-se, culmea, de legi pe care statul român le-a emis când el era în toate comitetele şi comiţiile, în timpul pandemiei, în 2020, când s-au luat şi acele măsuri absolut aberante de închidere a spitalelor pentru pacienţii cu boli cronice””, adaugă Ungureanu.

Emanuel Ungureanu apreciază că „este mai periculoasă la această oră o gripă decât un coronavirus”.

„Deci coronavirusul care circulă este transmisibil, dar nu este atât de infecţios, nu este atât de letal. Gripele însă pot fi letale pentru persoane cu probleme respiratorii, pentru oameni în vârstă, pentru copii care sunt cu vulnerabilităţi. (...) Suntem în zodia scapă cine poate. Nu există nici un semnal de la Ministerul Sănătăţii, care să însemne mască ca măsură de protecţie, nu ca restricţie, măcar în spitale”, încheie Ungureanu.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că nu va declara starea de epidemie de gripă, în ciuda numărului foarte ridicat de cazuri. Alexandru Rafila a precizat că un anunţ de acest fel ar însemna impunerea unor restricţii. El a spus în schimb că va emite instrucţiuni privind starea de alertă epidemică în România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici