Deputat USR: Vor putea fi eliminaţi magistraţii incomozi. Iordache (PSD): Eu dau credit total CSM

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, miercuri, despre introducerea reputaţiei drept motiv de eliberare din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, că vor putea fi eliminaţi magistraţii „incomozi”, deputatul PSD Florin Iordache spunând că el are încredere în CSM că va elimina factorul politic.

198 afișări
Imaginea articolului Deputat USR: Vor putea fi eliminaţi magistraţii incomozi. Iordache (PSD): Eu dau credit total CSM

Deputat USR: Vor putea fi eliminaţi magistraţii incomozi. Iordache (PSD): Eu dau credit total CSM

„A fost un simulacru de dezbatere, s-a trecut pe repede-înainte (...) Noi azi am încălcat avizul Comisiei de la Veneţia. Vă dau un exemplu de prevedere care mai mult agravează situaţia legilor justiţiei şi situaţia României în raport cu UE. S-a prevăzut azi un nou caz de excludere a magistraţilor pentru simplul motiv al nerespectării criteriului de reputaţie. De acum înainte, doar pe chestiunea reputaţiei care este una total generală, foarte neclară, evazivă, vor putea fi eliminaţi din sistem acei procurori şi judecători incomozi. Dacă se va considera că ai încălcat o decizie a CCR, sau ai avut o anumită conduită care îţi strică reputaţia, tu vei putea fi, ca magistrat, exclus din magistratură, ceea ce este inimaginabil pentru un sistem judiciar”, a declarat, miercuri, la Parlament, deputatul USR Stelian Ion, după şedinţa comisiei speciale pentru legile justiţiei.

Pe de altă parte, preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a spus că are încredere în CSM că nu va permite implicarea politicului în ceea ce priveşte reputaţia magistraţilor.

„Cine face evaluarea? CSM-ul. Cine e CSM-ul? Sunt nouă judecători şi cinci procurori aleşi din rândurile dumnealor. Eu dau credit total CSM-ului, mai ales că acum avem o separare a carierelor judecătorilor şi procurorilor, să-şi facă propria evaluare cu eliminarea factorului politic”, a declarat Iordache.

Comisia parlamentară specială pentru pentru sistematizarea legislaţiei în domeniul justiţiei a introdus, miercuri, un nou criteriu de eliberare din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, respectiv „neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie”. Astfel, comisia a introdus în OUG 92 unui amendament care se referă la articolul 65 din legea de modificare a statutului magistraţilor.

Astfel, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie ”în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie”.

Amendamentul a fost susţinut de PSD, ALDE şi UNJR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici