Deputaţii discută luni moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei

Deputaţii dezbat, luni, la ora 17.00, moţiunea simplă "Drepturile omului nu sunt un lux!" îndreptată împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, demersul ALDE fiind calificat de liberali drept "comic", în timp ce Liviu Dragnea a spus că PSD nu susţine moţiuni simple, ci va cere remanieri.

1055 afișări
Imaginea articolului Deputaţii discută luni moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei

Deputaţii discută luni moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Moţiunea simplă supusă dezbaterii Camerei Deputaţilor este provocată de o afirmaţie a doamnei ministru Raluca Prună referitoare la drepturile fundamentale ale omului, afirmaţie ce obligă Parlamentul României la o atitudine fermă de respingere a unei viziuni despre democraţiei ce pare să fie însuşită, prin tăcerea unanimă a celorlalţi membri ai Executivului şi prin completa lipsă de reacţie a prim ministrului, de întregul Guvern", susţin cei 53 de semnatari ai moţiunii ALDE.

Ei fac referire la declaraţia ministrului Justiţiei, din 14 martie, imediat după adoptarea OUG privind interceptările. Ministrul Raluca Prună scria atunci pe pagina sa de Facebook că: "OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic".

Iniţiatorii mai susţin că "dacă nu va fi înlăturată neîntârziat de către şeful Guvernului din orice poziţie de decizie publică" înseamnă că ministrul Justiţiei nu a făcut altceva decât să exprime prin această declaraţie şi prin OUG o filosofie asupra drepturilor şi libertăţilor individului care este împărtăşită de întregul guvern.

Printre semnatari se numără însă şi social-democraţii Victor Ponta şi Sebastian Ghiță, dar şi parlamentari UDMR, în frunte cu preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a calificat drept "comic" demersul ALDE şi a declarat că preşedintele Senatului şi copreşedinte ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, sare în apărarea unei cetăţi care nu a fost asediată.

"Este un demers care în opinia mea şi a PNL este neserios, aproape comic. Îl compar cu ideea de a sări în apărarea unei cetăţi care nu a fost atacată de nimeni. Cam asta face ALDE, cam asta face domnul Tăriceanu, adică vorbeşte despre un linşaj al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în România, un asalt asupra acestor drepturi şi libertăţi, un asalt care în realitate nu există", a spus Gorghiu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat şi el că partidul său nu va iniţia şi nici nu va susţine moţiuni simple, însă va cere remanierea unor miniştri.

''Moţiunea simplă o depui împotriva unui ministru care totuşi prestează ceva, după părerea noastră cea mai mare parte din actualii miniştri nu se ridică nici la nivelul de a putea primi o moţiune simplă, nu mai vrem să cheltuim bani pe hârtie sau pe alte lucruri, pur şi simplu o să cerem public să fie schimbaţi anumiţi miniştri. Nici nu vom semna ca partid'', a declarat liderul PSD.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici