Deputatul Adrian Dohotaru demisionează din USR/ Dan Barna, despre demisia lui Dohotaru din USR: Are opţiune „spre stânga” şi merge în acea direcţie

Deputatul de Cluj Adrian Dohotaru şi-a anunţat, marţi, demisia din USR, menţionând că doreşte să construiască o mişcare coerentă de stânga şi că va colabora punctual cu această formaţiune şi cu celelalate partide, întrucât este ”un om al dialogului”, transmite corespondentul MEDIAFAX. UPDATE: Reacţia preşedintelui USR

1759 afișări
Imaginea articolului Deputatul Adrian Dohotaru demisionează din USR/ Dan Barna, despre demisia lui Dohotaru din USR: Are opţiune „spre stânga” şi merge în acea direcţie

Deputatul Adrian Dohotaru demisionează din USR

Potrivit unei postări, marţi, pe o reţea de socializare, Adrian Dohotaru a arătat că România are nevoie de o guvernanţă participativă, de mai multă democraţie, de o gândire din perspectiva celor dezavantajaţi social şi economic.

”Îmi dau demisia din USR. Cum sunt un om al dialogului, voi colabora pe proiecte punctuale cu USR şi cu celelalte partide. Plec din USR în speranţa şi cu dorinţa de a construi o mişcare coerentă de stânga, care să plece de la premisa că lumea în general, România în particular, trec printr-un larg deficit de democraţie, mai ales în sfera economică. Avem nevoie de o guvernanţă participativă, de mai multă democraţie, de o gândire din perspectiva celor dezavantajaţi social şi economic, adică marea majoritate a cetăţenilor, în loc de apelul actual, inclusiv în USR, la meritocraţie. Apelul meu e simplu: democraţie sau barbarie! Şi îi invit să mi se alăture pe cei care cred în aceste idei”, se arată în postare.

Dohotaru a precizat că USR trece prin momente dificile, cu alegeri contestate şi un proaspăt preşedinte boicotat de filiala Bucureşti, de unii parlamentari şi alţi delegaţi.

”Preşedintele anterior, fondatorul partidului şi-a dat demisia, iar disputele interne se ţin lanţ. Când am intrat în USR, partidul îşi propunea să fie o formaţiune de centru, în interiorul căreia co-existau mai multe orientări ideologice: liberali, conservatori, ecologişti, oameni de stânga. Ceea ce ne unea era încercarea de reînnoire a clasei politice. Din păcate, confruntarea care s-a dat nu a fost una între viziuni doctrinare concurente, ci o luptă de putere şi de orgolii. Cu toate astea, deznodământul acestei confruntări e următorul: azi USR este un partid al cărui preşedinte renunţă la federalismul ideologic care ne adusese împreună şi proclamă pe faţă orientarea de dreapta a partidului”, a subliniat Adrian Dohotaru.

Deputatul consideră că toţi cei ca el, care nu sunt de dreapta, nu îşi mai găsesc locul în USR.

”Sunt un om de stânga şi toate demersurile şi iniţiativele mele politice din ultimul an, în care am fost deputat USR, au fost consonante cu viziunea mea politică. M-am pronunţat răspicat împotriva modului în care se vor achiziţiona rachetele Patriot şi creşterii bugetului apărării când avem atâtea probleme în sănătate şi educaţie. Am lucrat la un proiect de lege pentru accesibilizarea şi creşterea stocului de locuinţe publice. Lucrez momentan la o iniţiativă legislativă care prevede introducerea coşului minim de consum în fundamentarea salariului minim şi a politicilor salariale”, a explicat deputatul de Cluj.

Adrian Dohotaru a adăugat că lucrează la o serie de modificări legislative care au ca scop limitarea orelor de muncă suplimentare, penalizarea angajatorilor care obstrucţionează activitatea sindicală, fiind de părere că aceste demersuri nu sunt compatibile cu un partid de dreapta, ”pentru că ele sunt înrădăcinate într-o viziune despre societate în care prosperitatea produsă de o naţiune este distribuită echitabil între muncă şi capital şi în care cei defavorizaţi nu sunt puşi la zid şi stigmatizaţi, ci ajutaţi şi integraţi”.

”Îmi doresc o platformă civico-politică în stare să concureze PSD, dar şi celelalte partide, dinspre (centru)stânga, cu oameni de stânga, proaspăt implicaţi partinic. Realitatea în România e de stânga. Ne confruntăm cu inegalităţi flagrante, avem aproape jumătate din populaţie care trăieşte în sărăcie şi excluziune socială, aproape o treime din angajaţi pe salariu minim, investiţiile în sănătate şi educaţie sunt cele mai mici din UE.Totuşi, problemele acestea nu sunt traduse în programe coerente ori în preocupările de zi cu zi ale oamenilor politici. Ştiu asta, sunt în Parlament, aud ce se discută să vă pot spune - suntem decuplaţi de ţară”, a mai arătat Adrian Dohotaru.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că în perioada următoare va avea loc o dezbatere pentru definirea doctrinară a USR şi că, totodată, formaţiunea regretă demisia din partid a deputatului Adrian Dohotaru, care vrea să meargă în altă direcţie decât partidul.

„Din păcate, şi regretăm acest lucru, colegul Adrian Dohotaru a decis să-şi dea demisia din partidul nostru, spunând că el are opţiune „spre stânga” şi vrea să încerce să găsească o construcţie în acea direcţie. Regretăm plecarea lui. Definirea doctrinară a USR-ului va avea loc după dezbaterea pe care am anunţat-o şi care se va întâmpla cu siguranţă în perioada următoare”, a declarat Dan Barna, pentru MEDIAFAX.

Liderul USR a anunţat, luni, că îşi va invita colegii la o discuţie pentru calmarea situaţiei din USR.

„În zilele următoare voi avea dialoguri cu fiecare dintre ei pentru a merge împreună în cadrul partidului”, a spus Barna.

Deputatul de Cluj Adrian Dohotaru şi-a anunţat, marţi, demisia din USR, menţionând că doreşte să construiască o mişcare coerentă de stânga şi că va colabora punctual cu această formaţiune şi cu celelalate partide, întrucât este ”un om al dialogului”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici