Deputatul Florin Roman, care intrase în greva foamei pentru centenarul Unirii, a suspendat protestul după trei ore. Cum a justificat faptul că s-a răzgândit atât de repede

Deputatul PNL Florin Roman a anunţat că suspendă greva foamei începută luni, după amiază, în urma unei discuţii avute preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi cu preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, Roman invocând faptul că PSD a reacţionat la chestiunile invocate ca sursă a protestului.

4175 afișări
Imaginea articolului Deputatul Florin Roman, care intrase în greva foamei pentru centenarul Unirii, a suspendat protestul după trei ore. Cum a justificat faptul că s-a răzgândit atât de repede

Deputatul Florin Roman care intrase în greva foamei pentru centenarul Unirii a suspendat protestul după trei ore. Cum a justificat faptul că s-a răzgândit atât de repede

”În urma discuţiei cu dl. Liviu Dragnea şi cu preşedintele PNL, Ludovic Orban (...) voi suspenda greva foamei, deoarece în ceasul al 12-lea a existat o reacţie a PSD pe ambele subiecte invocate de mine. Am reuşit să oprim o prevedere inutilă şi provocatoare în Legea administraţiei publice, în 2017 când românii şi maghiarii se înţeleg cel mai bine din toată istoria. Am reuşit să obţinem, în acelaşi timp, banii pentru centenar la Alba Iulia”, a anunţat, pe Facebook, Florin Roman.

Liberalul reproşează puterii că nu este capabilă să dialogheze pe chestiuni ”de interes şi sensibilitate naţională” şi atrage atenţia că, dacă va constata că PSD a minţit, va relua protestul.

”2018 trebuie să fie anul tuturor românilor, un an al respectului reciproc, un an în care Statul Român să ne poate face mândri pe toţi, să fie un stat funcţional şi nu unul captiv unei majorităţi a pumnului în gură sau a guvernării discreţionare”, a mai scris Roman.

Deputatul PNL Florin Roman a anunţat, luni, în jurul orei 15, că a intrat în greva foamei, cerând Guvernului să aloce bani pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, liberalul urmând să nu mai părăsească Palatul Parlamentului pe durata protestului.

“Am luat decizia de a intra în greva foamei, a fost o decizie grea, nu a fost o decizie luată peste noapte (...) Motivul pentru care intru în greva foamei este că am solicitat sprijin din partea statului pentru finanţarea Monumentului Unirii care nu este o piatră, aşa cum îl cataloghează unii şi alţii, este un monument dedicat românilor care au murit pe front pentru ca noi să trăim astăzi într-un stat naţional modern”, a declarat deputatul PNL Florin Roman, la Palatul Parlamentului.

Florin Roman a afirmat că dacă nu suntem în stare ca naţie să onorăm jertfa acelor oameni înseamnă că “nu suntem pregătiţi cu adevărat de Centenar”. Liberalul a precizat că după nouă luni de zile de “dialog surd cu reprezentanţii puterii”, nu există buget pentru Centenar, calendar de evenimente, nu există viziune.

Roman a reclamat faptul că Ministerul Culturii refuză să prezinte proiectele de celebrare a Centenarului Marii Unirii. „Nu avem niciun fel de idee despre ceea ce înseamnă Centenar, în schimb înainte de a intra în anul Centenar dinamităm România, venim în Parlament cu un proiect de modificare a Legii administraţiei publice locale în care (...) nu facilităm Centenarul, dar legalizăm limba oficială maghiară, steagurile secuieşti, inscripţile bilingve cu un an înainte de centenar. Cine îşi doreşte să arunce România în aer? Cine îşi doreşte să irite populaţia care trăieşte bine merci (...) nu este niciun fel de problemă între maghiari şi români la ora actuală, dar va fi o problemă dacă ei vor merge cu acest proiect înainte. Nu este normal să dai privilegii liderilor UDMR în prag de Centenar doar pentru că vrei să te agăţi de putere la nesfârşit, să ai susţinere parlamentară şi pentru asta să fii în stare să vinzi bucăţi întregi din România”, a spus Roman.

Ulterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a anunţat că nu susţine amendamentele la Legea administraţiei locale prin care pragul minim de la care folosirea limbii minorităţilor în administraţie este obligatorie să fie coborât la 10%.

Referindu-se strict la protestul lui Roman, Dragnea a afirmat că acesta nu are motive întemeiate să intre în greva foamei în semn de protest faţă de lipsa proiectelor pentru celebrarea centenarului Marii Uniri, întrucât Guvernul a finanţat deja proiecte pentru Centenar. ”Mie îmi pare rău că a ajuns la situaţia asta, dar îi spun cu toată seriozitatea că poate căuta alte motive de protest pentru că nu are”, a spus Liviu Dragnea, fiind invitat să comenteze decizia lui Florin Roman.

În ce priveşte construcţia Monumentului Unirii, Dragnea a precizat că s-a decis deja unde va fi acesta amplasat, iar banii necesari au fost alocaţi la rectificarea bugetară. În plus, Dragnea a amintit că Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat 10 milioane de lei pentru reabilitarea Muzeului Naţional al Unirii, iar alte 34 de milioane au fost direcţionate către obiective de infrastructură din Alba-Iulia şi din Blaj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici