Deputatul Miron Ignat: Am spus că românii făceau baie în copaie sau albie, nu troacă; s-a interpretat greşit

Deputatul Miron Ignat a precizat, luni, că în interviul acordat unei publicaţii ruse a afirmat că românii făceau baie în copaie sau în albie, el menţionând că nu a folosit termenul „troacă”, referirile din presă în acest sens fiind rezultatul unei interpretări greşite.

702 afișări
Imaginea articolului Deputatul Miron Ignat: Am spus că românii făceau baie în copaie sau albie, nu troacă; s-a interpretat greşit

Deputatul Miron Ignat: Am spus că românii făceau baie în copaie sau albie, nu troacă; s-a interpretat greşit (Imagine: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO)

Ignat a venit, luni, cu interviul pe care l-a acordat, în varianta print, în limba rusă, din care a tradus.

„În România, noi, lipovenii suntem consideraţi de români muncitori, uneori ne caracterizează excavatoare cu barbă şi uneri suntem apreciaţi deoarece lipovenii sunt foarte-foarte harnici. Satele lipoveneşit sunt izolate într-o anumită măsură, dar au gospodării îngrijite, curţile sunt foarte îngrijite. În satul lipovenesc nu există o gospodările fără o baie de tip lipovenesc care constă în 2 încăperi, una unde se face focul, se încălzesc pietre până la incandescenţă, iar în a doua se încălzesc 2 recipiente mari în care se pun mai multe mături din stejar - nu din mesteacăn, cum e la ruşi - şi se foloseşte această baie în mod deosebit sâmbătă şi înantea sărbătorilor”, a spus Ignat, traducând propriul interviu.

El a arătat că a fost întrebat de jurnalist dacă şi românii au preluat acest obicei de a face baie lipovenească.

„Răspunsul meu a fost: <Când eram tânăr nu cunosc să fi preluat şi satele româneşti această iniţiativă. Din auzite, la timpul respectiv, românii făceau baie în copaie”, a subliniat Ignat.

Întrebat dacă nu a folosit termenul „troacă”, Ignat a precizat: „S-a interpretat greşit. În vocabularul rusesc nu există <troacă>. Copaie sau albie există în vocabularul rusesc”.

Ignat este ales deputat din partea comunităţii ruşilor lipoveni din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici