Deputatul PMP Eugen Tomac a sesizat CCR cu privire la norma de reprezentare a românilor din diaspora

Preşedintele executiv a PMP Eugen Tomac a declarat, vineri, că a sesizat CCR cu privire la neconstituţionalitatea normei de reprezentare a cetăţenilor români care locuiesc peste hotare, afirmând că, dacă CCR va admite excepţia, alegerile din 11 decembrie vor fi anulate.

745 afișări
Imaginea articolului Deputatul PMP Eugen Tomac a sesizat CCR cu privire la norma de reprezentare a românilor din diaspora

Deputatul PMP Eugen Tomac a sesizat CCR cu privire la norma de reprezentare a românilor din diaspora (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

"În calitate de deputat am sesizat eu prin instanţă CCR cu privire la neconstituţionalitatea legii 208/2016 (…) Legea trebuie urgent verificată de CCR pentru că în cazul în care excepţia de neconstituţioalitate ridicată de mine va avea câştig de cauză la CCR, alegerile vor fi anulate şi va fi modificată legea astfel încât articolele pe care le sesizăm să fie în conformitate cu aspectele de legalitate", a declarat preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac.

Eugen Tomac a afirmat că Institutul "Fraţii Golescu" a atacat în instanţă Hotărârea 8/2016 a AEP cu privire la Registrul electoral al românilor de peste hotare şi la solicitarea acestuia a venit în proces, ridicând excepţia de neconstituţionalitate cu privire la norma de reprezentare a cetăţenilor români care locuiesc peste hotare.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, joi, solicitarea sa de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate şi a sesizat Curtea Constituţională, a precizat Tomac.

"Nu a existat niciun fel de fundamentare cu privire la mandatele pe care legiuitorul, respectiv Comisia de cod electoral patronată de PNL şi PSD, a stabilit numărul de mandate pentru cetăţenii români din străinătate, în condiţiile în care peste hotare, conform statisticilor oficiale ale statului român, în urma recensământului, aveam în evidenţă peste 727.540 de cetăţeni români. Dacă s-ar fi ţinut cont de art. 5 alin 1 şi 2 cu privire la norma de reprezentare - pentru alegerea Camerei Deputaţilor, aceasta este de 73.000 de locuitori pentru un deputat şi 168.000 pentru un senator - la această cifră pe care o avem în evidenţele statului român, în urma recensământului din 2011, în mod clar numărul parlamentarilor trebuia să fie mult mai mare", a susţinut deputatul PMP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici