Dezastru la Transporturi: 3 miliarde de lei, necheltuiţi în bugetul 2015, în timp ce autostrăzile se prăbuşesc

Ministerul Transporturilor a fost anul trecut instituţia cu cea mai mare neexecuţie a bugetului - 3 miliarde de lei nefolosiţi în 2015, a declarat Dragoş Pâslaru, consilier al primului ministru, la colocviul "Creşterea economică potenţială".

5429 afișări
Imaginea articolului Dezastru la Transporturi: 3 miliarde de lei, necheltuiţi în bugetul 2015, în timp ce autostrăzile se prăbuşesc

Dezastru la Transporturi: 3 miliarde de lei, necheltuiţi în bugetul 2015, în timp ce autostrăzile se prăbuşesc (Imagine: Croitoru Maran / Mediafax Foto)

Bugetul consolidat a încheiat anul 2015 cu un deficit de 1,47% din PIB (10 mld. lei). Până a se ajunge aici însă, statul a cheltuit în ultima lună din an 2,2% din PIB (15 mld. lei) peste veniturile din decembrie, trecând, astfel, de la un excedent de 0,7% din PIB (5,2 mld. lei) la un deficit de 10 miliarde de lei. Excedentul la 11 luni a fost obţinut, în bună măsură, prin neexecutarea cheltuielilor de investiţii. La 11 luni, cheltuielile totale de investiţii erau de doar 26 miliarde de lei, faţă de un program anual de 45 mld. lei. Pe ultima lună s-a mai recuperat ceva, dar important este pe ce s-au cheltuit banii, scrie ZF.

TITLURILE ZILEI

Potrivit lui Dragoş Pâslaru, Ministerul Transporturilor, care gestioneză fondurile pentru infrastructură, nu a cheltuit anul trecut 3 miliarde de lei din fondurile alocate. Acest lucru înseamnă un sfert din bugetul alocat iniţial.

“Nu există (în administraţie – n.red.) niciun fel de gândire privind secvenţialitatea proiectelor”, a explicat Pâslaru.

“Ne-am concentrat foarte mult pe unde să treacă autostrada sau calea ferată şi nu ne-am gândit la secvenţinalitate - cine, când cum, care sunt paşii. Gândim pe zece ani un proiect dar nu-l gândim pe stadii de execuţie, de construcţie, de finanţare”, a adăugat acesta.

“Problema nu este de finanţare. BEI ne dă 6 mld. euro pentru infrastructură cu dobândă aproape de zero. (...) Mergem aşa din ignoranţă şi pentru că nu există nicio presiune de jos în sus care să determine mai multă coerenţă. România este o ţară uşor de cumpărat cu pâine şi circ", a arătat Pâslaru.

Pâslaru mai spune că 30% din bugetul total al statului “sunt bani daţi aiurea”.

“În Botoşani, hârtia igenică (cumpărată de instituţii – n.red.) este de 30 de ori mai scumpă decât în Bucureşti. Aceasta este risipa banului public”, a conchis acesta.

Ministerul Transporturilor vrea monitorizarea strictă a utilajelor şi specialiştilor constructorilor

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ia în calcul înfiinţarea unei entităţi de monitorizare a utilajelor şi a specialiştilor astfel încât să fie eliminată "tendinţa constructorilor de a păcăli" statul că dispun de numărul de specialişti şi de utilajele necesare finalizării lucrărilor licitate.

El a afirmat că intenţionează să legifereze înfiinţarea acestei agenţii în luna martie a acestui an şi a precizat că sunt constructori care se prezintă la licitaţii cu utilaje angrenate în alte şantiere.

"Să înfiinţăm o entitate care să aibă o evidenţă strictă a utilajelor, chiar cu serie şi număr sau alt mod de identificare, la fel şi în cazul specialiştilor, în aşa fel încât aceştia o dată ce au fost ofertaţi, să avem o garanţie ca au şi fost folosiţi", a declarat Dan Costescu, în timpul unei dezbateri despre masterplan, organizată de Camera Deputaţilor.

Ministrul a explicat că, odată ce unul din constructorii aflaţi în baza de date a câştigat o licitaţie, vor fi blocate utilajele, vor fi blocaţi specialiştii, pentru a nu mai fi folosiţi la ofertarea sau la alte contracte de alte firme.

"În acest mod vom avea o monitorizare. Vom elimina această tendinţă a constructorilor de a păcăli şi vom avea evidenţa exactă a specialiştilor", a mai spus declarat ministrul Transporturilor.

"Nu este nimic rău să avem o agenţie care să vadă câte excavatoare sunt în ţară şi câte sunt angajate în lucrări, pentru ca atunci când vine cineva şi le promite pe aceleaşi, să spunem <<nu ai ce căuta, pentru că acestea lucrează deja., găseşte altele şi le primim>> (...)Fenomenul este de când lumea, a fost inventat de zugravi, care vin şi iau trei lucrări şi se duc câte două zile la fiecare client", a mai explicat ministrul Transporturilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici