Diaconescu: CAGRE a validat recomandarea CE de a nu se aplica României clauza de salvgardare

Statele membre UE, reunite în format CAGRE, la Bruxelles, au adoptat, luni, recomandările CE privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Consiliul validând astfel recomandarea Comisiei de a nu se aplica României clauza de salvgardare, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Cristian Diaconescu.

80 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: CAGRE a validat recomandarea CE de a nu se aplica României clauza de salvgardare

Diaconescu: CAGRE a validat recomandarea CE de a nu se aplica României clauza de salvgardare

"Consiliul a validat, practic, recomandarea de a nu se aplica clauza de salvgardare. Totodată, s-a eliminat posibilitatea conectării Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu problema fondurilor sau a aderării la spaţiul Schengen", a spus ministrul de Externe, în contextul în care a explicat că unul dintre punctele de pe agenda CAGRE a fost adoptarea recomandărilor CE conţinute în raportul adoptat în luna iulie.

Diaconescu a ţinut să sublinieze că "există texte pentru evitarea oricărei corelări".

Ministrul a subliniat însă că procesul de reformă trebuie continuat cu cea mai mare seriozitate.

"Procesul de reformă trebuie să continue şi trebuie eliminate anumite neîmpliniri. Acum, accentul se pune pe partea de cooperare a mecanismului, dar, dacă nu continuăm reforma, este posibil ca unele state să dorească din nou să creeze anumite corelări între MCV şi problema fondurilor", a spus ministrul.

Cristian Diaconescu a dorit să sublinieze ca pe un lucru foarte important faptul că, prin concluziile adoptate, "se arată că mecanismul este limitat în timp şi depinde de progresele pe care România le va înregistra în ceea ce priveşte angajamentele asumate".

De asemenea, ministrul de Externe a subliniat că printre subiectele discutate la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE), figurează şi problema semnării acordului Nabucco, eveniment care, potrivit lui Diaconescu, a fost salutat prin mai multe intervenţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici