Diaconescu: Relaţia cu SUA poate fi afectată de vulnerabilizarea fără rost a politicilor publice

Parteneriatul strategic româno-american poate fi afectat de vulnerabilizarea fără niciun fel de rost a politicilor publice, a spus vineri, la MEDIAFAX Live, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, adăugând că domeniului economic ar trebui să i se acorde mai multă atenţie în această relaţie.

320 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Relaţia cu SUA poate fi afectată de vulnerabilizarea fără rost a politicilor publice

Diaconescu: Relaţia cu SUA poate fi afectată de vulnerabilizarea fără rost a politicilor publice

Întrebat dacă în acest moment este ceva care poate afecta parteneriatul şi dacă el ar trebui regândit, redimensionat, fostul şef al Diplomaţiei române a spus: "Nu cred ca este momentul ca România să propună regândirea sau redimensionarea parteneriatului strategic româno-american. Parteneriatul strategic între cele două ţări s-a dovedit funcţional nu numai în plan declarativ,ci şi în cooperarea de zi cu zi, mai ales în zona instituţiilor de forţă sau a zonei militare. Or, din acest punct de vedere parteneriatul strategic între România şi Statele Unite şi-a găsit acele proceduri şi modalităţi de funcţionare în aşa fel încât să asigure o cooperare profundă, fundamentală, interinstituţională, evident foarte mult în folosul României.După părerea mea nu este momentul să se intervină politic în ceea ce priveşte acest parteneriat, dar evident sunt o serie de domenii care ar merita mult mai mare atenţie de ambele părţi, mai ales cel economic. Înţeleg că investiţional o delegaţie de oameni de afaceri vine în România la sfârşitul lunii octombrie, să vedem care vor fi rezultatele. Ceea ce poate afecta acest parteneriat este vulnerabilizarea politicilor publice în România fără niciun fel de rost".

Diaconescu a mai spus că în aceiaşi termeni se poate discuta şi despre celelalte relaţii strategice ale României.

"Şi este vorba nu numai de parteneriatul cu Statele Unite. Putem discuta şi despre relaţiile strategice pe care le avem cu Germania, pe care le avem cu Franţa, pe care le avem cu Marea Britanie, care sunt în egală măsură parteneri în domeniul politico-militar sau economic foarte semnificativi pentru România, exterem de importanţi .Să vă dau un exemplu. Se iau foarte multe decizii politice astăzi în ceea ce priveşte răspunsul militar la riscuri şi ameninţări. La decizie, evident pot participa multe state. La implementare cum se spune, la proiecţia forţei la distanţă sunt numai vreo patru-cinci state capabile să facă acest lucru militar, logistic. Marea Britanie este unul dintre ele, Statele Unite, Franţa, poate Germania dacă iese dintr-o logică în ceea ce priveşte desfăşurările militare în afara frontierelor şi Turcia. Cam atât", a detaliat fostul ministru de Externe.

Diaconescu a vorbit şi într-un context mai larg şi din alte perspective: "Din punct de vedere al politicii externe, vreau să vă spun că în ceea ce priveşte un anume tip de dialog către Est, către Federaţia Rusă în speţă, ideile, temele, subiectele părţii române sunt susţinute sau pot fi considerate ca fiind în acceaşi logică cu dimensiunea de politică externă a Marii Britanii sau a Statelor Unite .Restul statelor, mai ales cele europene mai mult sau mai puţin se apropie de preocupările şi intenţiile României , raportându-ne la politica către Est. România este un stat care avea , cel puţin, o capacitate de influenţă şi de penetrare în zona Orientului Mijlociu foarte serioasă. În ce măsură mai poate fi folosită astăzi este de discutat. România are o relaţie tradiţional excelentă cu China. Cred că puţine state europene se pot mândri cu o astfel de relaţie".

Însă, mai avertizează el: "sunt subiecte care pot fi folosite în relaţiile cu partenerii noştri cu o singură condiţie: să nu îşi diminuezi capacitatea de negociere şi dialog printr-o atitudine în politica internă care ar face România, la un moment dat nefrecventabilă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici