Dîncu: PSD se gândeşte serios la varianta unui candidat din afara partidului la Preşedinţie

PSD s-a gândit serios că ar putea accepta o candidatură la Preşedinţie a unui intelectual de stânga, în jurul căruia să se creeze o platformă de susţinere, declară preşedintele Consiliului Naţional al formaţiunii, Vasile Dîncu.

367 afișări
Imaginea articolului Dîncu: PSD se gândeşte serios la varianta unui candidat din afara partidului la Preşedinţie

El spune, la RFI, răspunzând la o întrebare că ”Mircea Geoană are multe calităţi pentru a fi un candidat serios”, dar precizează că ”nu s-a discutat acest lucru încă în partid”.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat recent că viitorul candidat al partidului la Preşedinţie ar putea fi un intelectual de stânga din afara formaţiunii şi l-a menţionat în acest sens pe jurnalistul Ion Cristoiu.

Vasile Dîncu explică: ”Nu este un lucru nou pentru noi, cei care suntem în acest moment în echipa de conducere a partidului. Am discutat de mai multe ori despre această variantă, pornind de la experienţa ultimilor 20 de ani, în care candidând preşedintele partidului, a pierdut alegerile. Sigur că eu nu cred că aceasta a fost principala cauză, faptul că era preşedintele partidului, ci s-au făcut unele greşeli strategice şi greşeli de comunicare în fiecare din aceste alegeri, însă noi ne-am gândit serios de faptul că PSD ar putea accepta o candidatură a unui intelectual de stânga, evident, în jurul căruia să se creeze o platformă de susţinere formată din partidele care sunt în această parte a spectrului politic sau şi din societate civilă. Deci această soluţie este una din soluţiile pragmatice pe care le gândim. Sigur că este determinată şi de evoluţia lucrurilor în viitor, de modul în care va reuşi să evolueze partidul, din punct de vedere politic în acest an şi a scorului pe care îl va obţine, de modul în care va reuşi să creeze în jurul partidului o platformă mai largă de susţinere şi sigur, de găsirea unui candidat. Nu este o soluţie pe care să nu o luăm în calcul, este o soluţie la care chiar ne-am gândit serios şi Marcel Ciolacu a vorbit serios când a spus asta”.

Reporter: Dar de ce nu candidează un om din PSD? Nu există în partid nici o persoană capabilă să coaguleze în jurul ei acele forţe despre care vorbeaţi şi să câştige Cotroceniul?

Vasile Dîncu: Este vorba de potenţialul electoral pe care îl are un singur partid, atunci când se creează împotriva lui un adevărat bloc contestatar. Nouă ni s-a întâmplat acest lucru şi s-a văzut că soluţiile care au fost câştigătoare atunci când au fost alegeri mai strânse, nu vorbim despre ultimele alegeri, despre ultimul tur de alegeri prezidenţiale, atunci au câştigat mai degrabă coaliţiile, decât partidele monobloc ideologic, să spunem aşa. Vom vedea cum vor evolua şi opţiunile electoratului, vom vedea ce vor cere oamenii pentru următoarele alegeri, pentru că acesta este lucrul cel mai important, va trebui să găsim o soluţie la orizontul de aşteptare al românilor, chiar dacă noi cu siguranţă că ne-am dori mai degrabă să fie un membru de partid, un membru cu vechime, să spunem, care ideologic este 100% apropiat de noi. În aceste situaţii trebuie să înţelegi că trebuie să faci concesii şi partidele să devină flexibile, atunci când vor o funcţie atât de importantă.

Reporter: Mircea Geoană ar putea fi susţinut de PSD?

Vasile Dîncu: Mircea Geoană are multe calităţi pentru a fi un candidat serios. Nu s-a discutat acest lucru încă în partid. Noi am stabilit de principiu că acel care va fi candidat, indiferent că vine din afară sau dinăuntru, va trece printr-o alegere la nivel local, ca să-i construim un suport pentru următoarele alegeri. Deci sigur că este o discuţie care ar putea să aibă loc. Deocamdată, ne preocupă guvernarea şi modul în care va prelua Marcel Ciolacu următorul Guvern, cu un nou program de guvernare şi nu ne-am gândit încă la alegerile prezidenţiale, încă nu am luat decizii în acest sens.

Reporter: Dacă nu candidează Marcel Ciolacu la Preşedinţie, nu ar fi o recunoaştere implicită a faptului că nu are şanse de câştig?

Vasile Dîncu: Eu nu cred că preşedintele partidului nu are şanse de câştig. Contează şi campania, contează şi ceea ce se întâmplă în mediul electoral până în acel moment. În acest moment, lucru pe care l-a spus Marcel Ciolacu, nu înseamnă că este exclus ca preşedintele partidului să candideze, a spus doar că ne gândim şi la o altă variantă. Vom vedea însă ce se va întâmpla, în funcţie şi de evoluţia societăţii româneşti în această perioadă, când sunt schimbări rapide, trebuie să dăm răspunsuri rapide la crize şi atunci lucrurile se schimbă foarte repede. Eu cred însă că partidele în general în România, prin tradiţie, să spunem, opţiunea cea mai importantă este aceea de a lansa preşedintele partidului în bătălia electorală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici