Dîncu: Scandalul dezinfectanţilor trebuie privit ca provocat de erori de sistem. Corupţia din sistemul administrativ nu e o noutate

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, vineri, la Bistriţa, că scandalul dezinfectanţilor trebuie privit ca un scandal provocat din cauza unor erori de sistem şi a precizat că, în sistemul medical, fenomenul corupţiei e unul vechi.

847 afișări
Imaginea articolului Dîncu: Scandalul dezinfectanţilor trebuie privit ca provocat de erori de sistem. Corupţia din sistemul administrativ nu e o noutate

Dîncu: Scandalul dezinfectanţilor trebuie privit ca provocat de erori de sistem. Corupţia din sistemul administrativ nu e o noutate

„Acest scandal trebuie privit ca un scandal din cauza unei erori de sistem. Noi ne uităm la cazuri particulare, cum este cazul acesta pe care l-a descoperit un jurnalist, dar eu cred că sunt foarte multe asemenea lucruri în sistemul de sănătate şi acestea trebuie descoperite. Trebuie să facem o analiză la ceea ce se întâmplă şi să găsim soluţii la asta. Nu cred că a descoperi acum că se întâmpla nişte lucruri înseamnă o responsabilitate imediată pentru ministrul care este acum în portofoliu, sper că vom reuşi să facem câteva schimbări legislative importante care să ne facă să putem să evităm asemenea lucruri", a declarat vicepremierul.

Vasile Dîncu a precizat că eventuale concedieri nu vor rezolva adevăratele probleme ale sistemului medical.

"Corupţia din sistemul administrativ din România nu este o noutate pentru noi şi trebuie să facem ceea ce se poate pentru ca să dispară în anii care vin. Nu va fi foarte uşor de scos corupţia din administraţia noastră, s-au încercat tot felul de metode, inclusiv, de exemplu, achiziţia centralizată de materiale sanitare şi echipamente, dar nu cred ca asta ne va scăpa de corupţie în sine. Cred că va trebui să avem o legislaţie mult mai puternică şi să recunoaştem cu adevărat ceea ce se întâmplă în sistem, să cunoaştem şi să găsim soluţii. Este nevoie însă de nişte soluţii de forţă la un moment dat, când va fi gata un diagnostic al sistemului de sănătate pentru că el în acest moment, există multe lucruri care sunt disfuncţionale. (...) Că îi dăm afară pe unii, nu se rezolvă problema din sistem", a mai spus Dîncu.

Ministerul Sănătăţii a publicat vineri lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanţi, nouă dintre aceste unităţi fiind din Capitală, acolo unde au fost trataţi şi răniţi din incendiul de la Colectiv.

Institutul Naţional de Endocrinologie Parhon, Spitalul de Urgenţă Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Spitalul Sf. Ştefan, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, Spitalul Clinic Dr. Ioan Cantacuzino, Spitalul de Nefrologie Carol Davila şi Spitalul Universitar de Urgenţă sunt cele nouă unităţi clinice din Capitală în care rezultatele au fost neconforme în ceea ce priveşte dezinfectanţii folosiţi.

Printre cele nouă sunt şi unităţi medicale în care au fost trataţi răniţii din Clubul Colectiv.

În total, Ministerul Sănătăţii a făcut publice numele celor 50 de spitale în care au fost depistate nereguli. Printre acestea se află şi alte clinici mari, cum ar fi: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul de Urgenţă Călăraşi, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Spitalul de Urgenţă Piatra Neamţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Spitalul Judeţean Slatina, Spitalul Judeţean Tulcea, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” din Galaţi, Institutul Oncologic “Prof.dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, Institutul Inimii "Nicole Stăncioiu" Cluj.

Ministerul mai precizează „că pentru siguranţa pacienţilor, în unităţile sanitare în care s-au înregistrat neconformităţi, au fost luate toate măsurile administrative perntru evitarea oricărui risc la adresa pacienţilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauză”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici