Dispută Tăriceanu-Voinescu, în plenul Camerei, pe tema Rompetrol

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a avut miercuri o dispută cu deputatul PDL Sever Voinescu pe tema unei comisii de anchete privind transformarea datoriilor Rompetrol în obligaţiuni, Tăriceanu spunând că nu are nicio problemă cu o astfel de cercetare având în vedere că nu vizează guvernarea sa.

19 afișări
Imaginea articolului Dispută Tăriceanu-Voinescu, în plenul Camerei, pe tema Rompetrol

Dispută Tăriceanu-Voinescu, în plenul Camerei, pe tema Rompetrol (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Disputa a fost provocată de deputatul PDL, care, în cadrul dezbaterilor generale privind oportunitatea constituirii Comisiei de anchetă privind patinoarul olimpic de la Braşov, a propus, în nume personal, "o anchetă pe felul cum s-au transformat datoriile Rompetrol în obligaţiuni de stat", menţionând că, în privinţa hotărârilor Camerei, există o serioasă problemă de Regulament în privinţa imposibilităţii depunerii de amendamente.

În replică, Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că Voinescu "e o stea în urcare" şi are "revelaţii".

"Eu observ că avem o problemă serioasă în Parlament. Avem o stea în urcare, este vorba de domnul Sever Voinescu, care e venit mai proaspăt în Parlament şi are o serie de revelaţii. Astăzi a descoperit într-un fel apa caldă. Acum câteva săptămâni a mai avut una, descoperise praful de puşcă şi tot felul de lucruri de astea. Şi el se miră de ce e Regulamentul aşa, de ce funcţionează Parlamentul aşa. Păi, ştiţi de ce? Ca să nu dea posiblitatea unora ca dumneavoastră să vină de o sută de ori pe zi şi să ne agaseze şi dumneavoastră să deveniţi nesuferit cu mult peste media pe care o are partidul dumneavoastră", i-a spus Tăriceanu.

El i-a spus deputatului PDL că "Regulamentul dă posiblitata şi majorităţii, dar şi celor care sunt în opoziţie, să se exprime şi să ia hotărâri şi în general".

"Regulamentul, în această situaţie, este foarte clar şi vorbeşte despre modul cum se adoptă o hotărâre despre constituirea unei Comisii de anchetă. Nu putem să stăm să negociem, să venim cu improvizaţii, trebuie să înţelegeţi că există o regulă de adoptare a tuturor, cu votul majorităţii, dar în acelaşi timp votul majorităţii care nu poate să impună cu forţa minorităţii tot ce consideră la un anumit moment şi să desconsideri regulile şi procedurile care sunt în vigoare. Aşa încât, chiar dacă dumneavoastră nu mă placeţi şi vreţi să veniţi cu inovaţii, puteţi inovaţiile să le promovaţi aşa cum v-a explicat colegul meu domnul Zgonea - modificaţi regulamentele", a mai spus liberalul.

El a mai spus că "problema e una politică".

"De ce vă feriţi de constituirea acestei comisii de anchetă dacă aveţi convingerea că banii au fot cheltuiţi corect. Putem să venim să facem comisie de anchetă aşa cum a spus Mircea Toder cu mult timp înainte. Cineva spunea nu vreţi să facem Comisie de anchetă de la '48 să vedem cum s-au cheltuit banii?", a adăugat Tăriceanu.

Deputatul PNL a mai spus că Sever Voinescu are o problemă cu Rompetrol.

"Sigur că da, facem comisie şi cu Rompetrolul, nu avem nicio problemă, nu ne opunem. Putem să facem, faceţi propunerea şi o adoptăm. Care e problema, dacă vă e frică de ceva, atunci sigur că înţeleg că puteţi să vă opuneţi. Dacă vreţi să faceţi propunere de comisie de anchetă pe chestiunea Rompetrol, eu vă garantez că grupul PNL votează in corpore în favoare. Hai să vedem până una alta ce facem cu Comisia de anchetă pentru banii care au fost daţi la patinoarul de la Braşov", a apreciat liberalul.

În replică, Sever Voinescu a spus că este surprins de "violenţa" şi "neeleganţa" lui Tăriceanu.

"Domnule Tăriceanu, m-a surprins violenţa punctului dumneavoastră de vedere. Nu credeam că sunteţi atât de vehement şi de neelegant. Şi, sincer să fiu, am crezut pentru o secundă că asta se întâmplă datorită faptului că în această sală nu merge ventilaţia şi probabil temperatura ridicată vă face un pic să vă uitaţi ştaiful, dar pe parcursul intervenţiei dvs mi-am dat seama de ce v-aţi enervat. Rompetrol dom'le. Eh, să ştiţi că, eu, povesea asta cu Rompetrolul am spus-o pur şi simplu pentru a evoca într-un anumit dialog cu colegi din PNL care blamau PDL pentru nişte lucruri, blamăm şi noi PNL pentru nişte lucruri. Dar faptul că subiectul ăsta Rompretrol v-a enervat în halul acesta, încât v-a făcut să vă suspendaţi pentru o secundă buna educaţie de care aţi dat adesea dovadă, chiar mă face să mă gândesc la asta, domnule Tăriceanu", a spus Voinescu.

În schimb, Călin Popescu Tăriceanu a menţionat că nu are nicio problemă cu Rompetrolul, având în vedere că datoriile au fost schimbate în obligaţiuni de stat înainte de guvernarea PNL.

"Vreau să îi dau replica domnului Voinescu, să nu rămână, aşa, cu cuvintele suspendate în aer. Trebuie să spun a doua oară, domnul Voinescu e mai nou pe pământul politicii, nu ştiu cu ce s-a ocupat înainte. Domnule Voinescu, spre ştiinţa dvs, problema cu Rompetrolul nu are nicio legătură cu PNL, nici cu Guvernul pe care l-am condus. Transformarea datoriilor Rompetrol în obligaţiuni s-a întâmplat înainte de anul 2005. Din punctul nostru de vedere, nu avem nici cea mai mică problemă. Vă rog foarte mult, demaraţi această chestiune", a conchis Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici