Dispute putere-opoziţie în Senat asupra procedurii revizuirii Constituţiei

Reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei din Biroul Permanent al Senatului nu au căzut de acord, marţi, asupra procedurii legislative de urmat pentru revizuirea Constituţiei, decizând să solicite un punct de vedere Comisiei juridice.

271 afișări
Imaginea articolului Dispute putere-opoziţie în Senat asupra procedurii revizuirii Constituţiei

Dispute putere-opoziţie în Senat asupra procedurii revizuirii Constituţiei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Reprezentanţii arcului guvernamental PDL-UDMR-UNPR au propus ca procedura de revizuire a Constituţiei să nu se desfăşoare separat la cele două Camere ale Parlamentului.

Potrivit secretarului general al Senatului, în opinia senatorilor puterii, proiectul de revizuire a Constituţiei trimis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu ar trebui preluat de comisia special înfiinţată în urmă cu un an.

Reprezentanţii opoziţiei au contraargumentat: întrucât proiectul de modificare a Constituţiei a fost trimis de Administraţia Prezidenţială separat la Cameră şi la Senat, procedura legislativă ar trebui să fie şi ea separată. În această variantă, textul trimis de Traian Băsescu ar trebui analizat separat de fiecare din cele două Camere, urmând ca eventualele articole în care nu există un punct de vedere comun să fie mediat de o comisie specială.

Chelaru a menţionat că, din cauza acestei divergenţe de opinii între putere şi opoziţie, Biroul Permanent a decis să solicite un punct de vedere Comisiei juridice.

Dezbateri pe această temă au avut loc şi în precedenta sesiune legislativă.

PDL a anunţat, luni, că va solicita "revigorarea" Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii de reviziuire a Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici