DOCUMENT. Legea stării de alertă a fost publicată de Camera Deputaţilor. Ce trebuie să ştii

  • Legea privind starea de alertă a fost publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor
  • Legea intră în vigoare cel mai devreme luni, după parcurgerea paşilor proceduriali, la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial
  • Rişti amenzi între 500 şi 15.000 de lei pentru nerespectarea legii
  • Documentul oficial este la finalul articolului
8322 afișări
Imaginea articolului DOCUMENT. Legea stării de alertă a fost publicată de Camera Deputaţilor. Ce trebuie să ştii

DOCUMENT. Legea stării de alertă a fost publicată de Camera Deputaţilor. Ce trebuie să ştii

Forma finală a legii privind starea de alertă a fost publicată pe siteul Camerei Deputaţilor.

Astfel, sunt impuse restricţii şi măsuri în privinţa transportului aerian, naval şi terestru. Măsurile sunt stabilite de Comitetul naţional pentru situaţii de urgenţă. În privinţa transportului aerian, autorităţile pot impune restricţii privind igiena şi dezinfecţia suprafeţelor. Asta e valabil şi pentru trenuri.

Starea de alertă aduce şi alte noi reguli, una dintre acestea este purtarea măştii în spaţiile publice, se arată în proiectul de lege. Pe toată durata stării de alertă, esti obligat să porţi mască în spaţiile publice închise, în magazine, în metrou, autobuz şi alte mijloace de transport în comun. Nu sunt exceptate nici gările, autogările, aeroportul.

În timpul stării de alertă se poate suspenda activitatea restaurantelor, a hotelurilor, teraselor. În schimb, la terase pot fi servite băuturi şi mâncare dacă sunt respectate regulile de protecţie sanitară.

În varianta aprobată de Comisia Juridică apărea un paragraf potrivit cărora românii care intră în ţară sunt scutiţi de autoizolare şi de carantină instituţionalizată dacă prezintă un certificat emis de medic care să spună că este negativ la Covid-19. în legea publicată acest articol nu mai apare.

Magazinele din mall-uri rămân în continuare închise, însă există excepţii. Vor fi deschise magazinele din mall-uri cu suprafaţa de sub 15.000 de metri pătraţi. Magazinele individuale din mall-uri trebuie să aibă 500 de mp fiecare.

Cabinetele stomatologice şi centrele de îngrijire personală (saloanele de înfrumuseţare, frizerii etc.) sunt deschise în starea de alertă. Angajaţii trebuie să poarte obligatoriu măşti.

Legea urmează să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, iar la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial va intra în vigoare.

 

Legea stării de alertă by Mediafax.ro on Scribd

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici