DOCUMENT. Marea DESCENTRALIZARE, propusă de Dragnea la sfârşitul lui 2013 şi blocată deja de CCR, scoasă de la sertar de Grindeanu

Guvernul Grindeanu scoate de la sertar marea descentralizare propusă de Liviu Dragnea la sfârşitului 2013 şi blocată de Curtea Constituţională, în ianuarie 2014, care a decis, cu unanimitate de voturi că legea pe care Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea era, în ansamblu, neconstituţională.

3485 afișări
Imaginea articolului DOCUMENT. Marea DESCENTRALIZARE, propusă de Dragnea la sfârşitul lui 2013 şi blocată deja de CCR, scoasă de la sertar de Grindeanu

DOCUMENT. Marea DESCENTRALIZARE, propusă de Liviu Dragnea la sfârşitul lui 2013 ŞI blocată deja de CCR, scoasă de la sertar de Guvernul Grindeanu (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

Ministerul Dezvoltării Regionale a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea strategiei generale de descentralizare, care preia pactic la nivel general prevederile legii promovate de Liviu Dragnea în urmă cu patru ani. Mai exact, obiectivul general asumat în strategie este transferarea de noi competenţe, cu excepţia celor de inspecţie şi  control, la nivelul autorităţilor locale,  - primării, consilii locale şi judeţene - o mare parte dintre acestea fiind exercitate acum de direcţiile descentralizate ale ministerelor. O preluare a deconcentratelor de către autorităţile locale se propunea şi în 2013, la nivel central rămânând însă competenţa de inspecţie şi control. Aceasta din urmă va fi şi în sarcina autorităţii locale în ceea ce priveşte competenţa acesteia de a emite autorizaţii, avize sau acorduri. 

CITEŞTE AICI PROIECTUL STRATEGIEI GENERALE DE DESCENTRALIZARE

Fostul Guvern Ponta îşi asumase în noiembrie 2013 un proiect similar de descentralizare care însă a fost declarat, în ansamblu, neconstituţional de judecătorii Curţii Constituţionale în ianuarie 2014 şi care a provocat o ruptură în fostul USL, formalizată de afltfel la finalul lui februarie 2014. Citeşte aici motivele pentru care CCR a respins legea.

Proiectul de acum preia, în mare parte, principiile din legea din urmă cu trei ani, însă de această dată este vorba despre asumarea unei strategii prin hotărâre de guvern, ministerele vizate urmând să facă o analiză de impact în vederea elaborării unui act normativ de transfer.

Domeniile incluse în procesul de descentralizare sunt agricultura , cultura, turismul, mediul. sănătatea, educaţia-activităţi extraşcolare, tineret şi sport.

Potrivit strategiei puse în debatere publică, toate competenţele propuse a se transfera de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul autorităţilor locale vizează  strict competenţe privind implementarea politicilor/strategiilor naţionale şi a reglementărilor în vigoare la nivel local, iar acestea vor fi însoţite de resursele necesare exercitării acestora, respectiv: resurse umane, financiare şi materiale.

„În vederea fundamentării deciziei cu privire la oportunitatea transferului competenţelor de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, ministerele responsabile pentru cele şapte domenii supuse procesului de descentralizare vor elabora şi vor supune aprobării Guvernului, analize de impact. Ulterior aprobării acestor analize de impact şi, în funcţie de rezultatele obţinute, se va decide oportunitatea elaborării proiectelor de legi sectoriale prin care se vor descentraliza competenţele, în conformitate cu prevederile Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006 şi ale Hotărârii Guvernului nr. 139/2008 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiectul de strategie. 

Citeşte continuarea articolului în Gândul

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici