Doi parlamentari UDMR aduc acuzaţii: Un stat puternic nu îşi demonstrează puterea acţionând împotriva minorităţilor

Deputaţii UDMR Magyar Lóránd şi Erdei István spun că un stat nu îşi demonstrează puterea acţionând împotriva minorităţilor sale, ca răspuns la decizia Camerei Deputaţilor de a respinge proiectul legii privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne.

754 afișări
Imaginea articolului Doi parlamentari UDMR aduc acuzaţii: Un stat puternic nu îşi demonstrează puterea acţionând împotriva minorităţilor

Doi parlamentari UDMR aduc acuzaţii: Un stat puternic nu îşi demonstrează puterea acţionând împotriva minorităţilor

„Pregătindu-ne de Centenarul din 2018, am propus dialog, dar ne-am izbit de zidul respingerii. Ne-am dorit ca numărul celor care pot folosi limba maghiară să fie cât mai mare în acele localităţi unde ponderea minorităţilor depăşeşte 10 %, iar prin introducerea pragului alternativ ne-am dorit să dăm o mână de ajutor cetăţenilor de naţionalitate maghiară care trăiesc în acele localităţi, unde ponderea nu depăşeşte 10 %. Prin respingerea propunerilor de modificare a Legii nr. 215/2001 majoritatea română, de fapt, a respins dialogul cu minoritatea maghiară. Noi eram pregătiţi să căutăm împreună soluţii viabile şi bune pentru toată lumea, ca pragul de 20 % să se schimbe la 15 %”, au afirmat deputaţii UDMR, Magyar Lóránd şi Erdei D. István, potrivit unui comunicat transmis de UDMR.

“În judeţul Satu Mare sunt trei localităţi unde numărul minorităţilor nu ajunge la 20 de procente. În Ardud, din cei 6.231 de locuitori 1.092 sunt maghiari, în Medieşu Aurit din cei 6.683 de locuitori 1.007 sunt maghiari, iar în Doba, din 2.760 de locuitori, 537 sunt de etnie maghiară. Noi considerăm că aceşti cetăţeni au dreptul la folosirea limbii materne în relaţia cu instituţiile administrative, în toate instituţiile deconcentrate”, a mai declarat Erdei.

Deputatul Magyar Lóránd susţine că un stat nu îşi demonstrează puterea lăsând loc mentalităţii nedemne de secolul al XXI-lea.

„România trebuie să înţeleagă şi să accepte: trăim în această ţară, Ardealul este locul nostru natal şi noi aici vrem să trăim ca cetăţeni cu drepturi depline — dar fără dialog, ba fără cea mai mică dorinţă de a dialoga, nu rămâne altceva decât o frustrare de 100 de ani. Un stat puternic îşi respectă cetăţenii, indiferent de limba pe care aceştia o vorbesc, indiferent de naţionalitatea lor şi nu îşi demonstrează puterea, lăsând loc mentalităţii nedemne de secolul al XXI-lea, afirmând că maghiarii ar trebui să plece din ţara lor”.

Deputatul a precizat că s–a demonstrat că actuala clasă politică românească e incapabilă de a dialoga, iar această incapacitate va fi şi mai crâncenă în 2018, când, prin instigare la ură, vor încerca distragerea atenţiei de la problemele reale şi din ce în ce mai grave ale societăţii.

Reacţiile vin după ce plenul Camerei Deputaţilor a respins proiectul de lege propus de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică.

Proiectul de lege a fost respins cu 256 de voturi, fiind susţinut doar de 21 de deputaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici