DOSAR: Campania electorală la Alba - Hava e scrimer pe ritmuri de "Comment ça va". Un contracandidat e pugilist - FOTO, VIDEO

Candidatul PDL la Primăria Alba Iulia, Mircea Hava, apare pe afişe electorale în costum de scrimer şi are unul din imnurile electorale pe ritmul cunoscutei piese "Comment ça va", candidatul UNPR Vasile Marius Crişan e susţinut de "Cavalerul Cetăţii", iar Ioan Medrea (Forţa Civică) apare ca pugilist.

709 afișări
Imaginea articolului DOSAR: Campania electorală la Alba - Hava e scrimer pe ritmuri de "Comment ça va". Un contracandidat e pugilist - FOTO, VIDEO

DOSAR: Campania electorală la Alba - Hava e scrimer pe ritmuri de "Comment ça va". Un contracandidat e pugilist (Imagine: Dan Lungu/Mediafax)

Candidaţii la alegerile locale din judeţul Alba au ales metode inedite pentru a-şi face campanie electorală, unii dintre aceştia îndemnând alegătorii să îi voteze pe ritmurile unor piese cunoscute, transformate în imnuri proprii şi fotografiindu-se pe afişele electorale cu mânuşi de box sau în costum de scrimer.

Unul dintre candidaţii care au ales să îşi facă reclamă electorală într-un mod inedit este actualul primar din Alba Iulia, Mircea Hava, care este şi liderul PDL Alba.

Hava candidează pentru al cincilea mandat de primar, iar pentru campania electorală din acest an şi-a realizat două imnuri electorale, unul dintre acestea fiind creat pe celebra melodie "Comment ça va" a trupei The Shorts.

Echipa de campanie a candidatului PDL a păstrat doar ritmul şi partea instrumentală a melodiei, înlocuind versurile iniţiale cu mesaje precum: "Votez Havaaa,/ Cum şi tu, şi tu vei vota. / Prin Alba dacă dai un tur, îţi place tot ce vezi în jur. / Îl ştii şi el te ştie, / E om cu suflet bun/ Ai bază-n Primărie/ Nu-i cazul să-ţi mai spun. / Doar el a transformat cetatea, cândva oraşul interzis/ Într-o bijuterie, de asta eu ţi-am zis./ Votez Havaaa/ Şi ştiu că şi tu-l vei vota/ Prin Alba dacă dai un tur/ Îţi place tot ce vezi în jur / Îndrăgostit de Alba, / La fel cum şi tu eşti, / Acesta este Hava/ Şi de asta îl iubeşti. / Oraşul astăzi străluceşte/ Cu el a renăscut/ Şi tot cu el va creşte/ Ştii ce ai de făcut".

Mircea Hava nu s-a limitat însă la un singur imn de campanie şi a modificat imnul folosit la alegerile din 2008, actualizând versurile şi amintind alegătorilor de unul dintre cele mai importante proiecte europene derulate de administraţia locală în ultimii patru ani, mai exact restaurarea Cetăţii de tip Vauban din municipiu. Versurile imnului amintesc de restaurarea cetăţii, dar şi de mesajul electoral al democrat-liberalului: "Recomandat de ce a realizat".

Versurile conţin şi un îndemn la vot: "Povestea a început cu a fost odată,/ În Alba, o Cetate mare, dar uitată, / Am refăcut-o şi ţi-am dăruit-o ţie/ Şi-acum întreaga Românie o ştie,/ A fost cu tine, pentru tine zi şi noapte/ Întotdeauna Hava ţi-a vorbit prin fapte,/ Ce sens are vulcanul dacă nu e lava, / Cine-ar vedea o Alba fără Mircea Hava?/ Hava poate, Hava face / Hava lucrează, Hava nu tace/ Hava-i cum vrei tu să fie/ Mircea Hava-i omul tău la Primărie. / Hava poate, Hava face./ Hava rezolvă, de-asta îţi place/ Hava e recomandat/ De tot ce pentru tine a realizat. / Îl vezi în fiecare zi pe strada ta/ Şi vezi cum cu el creşte Alba Iulia/ Ştii bine, Hava ţi-a propus o viaţă mai bună/ Şi de atunci aţi rămas împreună. / Tu l-ai ales pentru că-i om dintr-o bucată. / Ce poate Mircea Hava nimeni nu o să poată/ Tu îl votezi fiindcă e aşa cum ai visat/ Primar recomandat de ce-a realizat./ Ca să meargă bine Alba, / Îl votez pe Mircea Hava. / Ca să meargă bine treaba, / În votez pe Mircea Hava".

Mircea Hava a ales şi afişe inedite prin care să îşi atragă susţinătorii, astfel încât pe unul dintre acestea apare îmbrăcat în costum alb de scrimă, având pe piept o stea roşie, cu şapte colţuri. El îşi încrucişează sabia cu un alt luptător, iar fotografia este însoţită de mesajul "Pentru oraşul tău, lupţi în fiecare zi".

Hava are un afiş adecvat şi pentru alegătorii tineri cărora le promite un loc special amenajat pentru iubitorii de role şi skateboard, afiş electoral în care apare în timp ce bate palma cu un tânăr într-un skate-parc şi mesajul "Skatepark vreţi? Până în toamnă îl aveţi! Nu promit, garantez!!! Primarulllzz".

Unul dintre coordonatorii campaniei lui Mircea Hava, Nicolae Moldovan, candidat şi el din partea PDL pentru Consiliul Local Alba Iulia, spune că întreaga campanie din 2012 este o continuare a campaniilor electorale trecute, iar sloganul "Recomandat de ce a realizat" este o continuare a celui din 2008 "Fapte, nu poveşti".

El a spus că sloganul evidenţiază realizările administraţiei Hava în folosul locuitorilor şi reflectă, în acelaşi timp, încrederea pe care cetăţenii o au în capacitatea echipei acestuia de a continua dezvoltarea municipiului.

Moldovan a adăugat că unele din mesajele electorale propuse de Mircea Hava sunt inedite deoarece vizează mai multe grupuri-ţintă, spre exemplu tinerii.

"Nu e campanie neconvenţională, dar e diferită pentru că am vrut să atingem cât mai multe grupuri-ţintă, de la tineri până la vârstnici. Imnul electoral e antrenant, e plăcut, e atrăgător, stârneşte într-un mod neagasant atenţia cetăţenilor şi nu este acelaşi îndemn la vot repetat într-un mod enervant de ceilalţi candidaţi", a spus Moldovan.

Întrebat ce simbolizează afişul în care Mircea Hava aparte îmbrăcat în costum de scrimă, purtând pe piept logo-ul oraşului Alba Iulia (un logo stilizat cu forma de stea a Cetăţii Vauban din Alba Iulia), Moldovan a răspuns că şi acesta are ca scop atragerea unui anumit grup-ţintă într-un mod "mai diferit" şi reprezintă "atitudinea pe care o are edilul în lupta pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor".

O strategie inedită de campanie electorală a ales şi candidatul UNPR pentru Primăria Alba Iulia, Vasile Marius Crişan, care apare în multe din afişele electorale lângă un cavaler medieval îmbrăcat în armură şi având în mână o sabie, mesajul fiind "Cavalerul Cetăţii îl susţine pe Vasile Marius Crişan".

De fapt, întreaga campanie electorală a lui Crişan se învârteşte în jurul acestei idei prin care încearcă să iasă în evidenţă astfel încât şi site-ul său electoral a fost denumit www.cetate30.ro de la mesajul "Cetate 3.0", iar echipa sa de campanie a renunţat la clasicul cort electoral şi a montat în zona Cetăţii din Alba Iulia o fortificaţie în miniatură, unde au loc acţiuni politice şi sunt primite opiniile şi sugestiile cetăţenilor.

Vasile Crişan a organizat până acum şi evenimente electorale la fel de inedite, precum un concurs de skandenberg cu "cavalerul cetăţii", iar cel care l-a învins a primit o bere şi de asemenea "a luat pulsul cetăţii", acţiune care a presupus măsurarea gratuită a pulsului, a tensiunii arteriale şi a glicemiei pentru localnici.

Vasile Crişan, care este directorul general al ROMARM, spune că şi-a ales această campanie ca o dovadă că doreşte ca în politică să "renască cavalerismul", bunul simţ şi valorile autentice. Crişan a spus că orice cetate are nevoie de adevăraţi "cavaleri", iar politicienii ar trebui să înţeleagă acest lucru.

El a afirmat că proiectul lansat în această campanie electorală cuprinde, pe lângă acţiuni politice, şi o multitudine de activităţi de responsabilitate civică şi socială şi îşi propune să îl continue şi după alegerile din 10 iunie.

"Eu cred că avem nevoie de renaşterea cavalerismului, a bunului simţ şi a valorilor adevărate într-o cetate, într-o comunitate", a spus Crişan.

O imagine care iese în evidenţă pe panourile electorale este cea pe care şi-a ales-o şi candidatul Forţei Civice pentru funcţia de primar al municipiului Alba Iulia, Ioan Medrea, care apare pe afişe cu o pereche de mânuşi de box şi cu mâinile în poziţie de luptă, dar cu un mesaj simplu" "Votaţi Ioan Medrea primar".

Medrea, proprietarul unui service auto din Alba Iulia, şi-a pus la punct o maşină de campanie lipind afişe foarte mari pe o rulotă pe care a amplasat boxe prin intermediul cărora sunt transmise mesaje electorale.

Alţi candidaţi din judeţul Alba speră să atragă cât mai multe voturi folosind sloganuri inspirate din alte mesaje, precum cel al candidatului PDL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, care şi-a ales mesajul "Inima mea bate pentru Alba!", Vasile Crişan, candidatul UNPR pentru Primăria Alba Iulia, are sloganul "UNPRimar adevărat pentru Alba Iulia", iar candidatul independent pentru Primăria municipiului Alba Iulia Ioan Homoştean Milaciu şi-a ales un slogan asemănător cu cel al Jandarmeriei Române, respectiv "Lege şi ordine".

Democrat-liberalul Ion Dumitrel, candidat pentru preşedinţia CJ Alba, a declarat că şi-a ales sloganul "Inima mea bate pentru Alba" pentru că, personal, consideră că niciun om de administraţie nu îşi poate pune în practică proiectele pe care le are dacă nu investeşte suflet. Dumitrel a spus că este legat de toate proiectele pe care le-a lansat la nivelul CJ Alba şi de oamenii din judeţ, iar acest lucru a vrut să îl transmită şi prin mesajul electoral.

În Alba, confruntarea electorală are loc şi pe internet, unde majoritatea candidaţilor şi-au realizat site-uri, bloguri sau pagini pe reţelele de socializare, unde postează mesaje electorale, poze de la acţiuni şi evenimente politice, dar şi atacuri la adresa contracandidaţior.

Printre candidaţii din Alba cu cei mai mulţi prieteni pe Facebook se numără fostul ministru al Apărării Naţionale Teodor Atanasiu, candidat USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Alba, care are peste 2.700 de persoane în lista cunoscuţilor de pe această reţea de socializare, dar şi deputatul Călin Potor, candidatul USL la Primăria Alba Iulia, care are 1.700 de prieteni, în timp ce Mircea Hava, liderul PDL Alba şi candidatul formaţiunii la Primăria Alba Iulia, are doar circa 400 de like-uri pe pagina personală.

Hava are însă cel mai interesant site electoral, în cadrul secţiunilor acestuia democrat-liberalul răspunzând prin intermediul unor mesaje video unor întrebări despre Alba Iulia.

În lupta pentru câştigarea voturilor candidaţii din Alba folosesc şi filmuleţe pamflet sau aşa-zisele "virale electorale", iar într-unul dintre acesta candidaţii USL Călin Potor şi Teodor Atanasiu apar ca personaje animate, îmbrăcate în costume de baie hawaiene, cântând şi dansând pe imnul de campanie al candidatului PDL, Mircea Hava, şi mesajul "Votez Alba".

Nici Hava nu a scăpat de glumele contracandidaţilor, iar acesta apare în diverse filme pe internet în postura lui Hitler sau celebrul umorist Mr. Bean.

Indiferent câte voturi vor reuşi să atragă la alegerile locale din 10 iunie, candidaţii care şi-au ales mesaje sau afişe inedite au reuşit să atragă cel puţin atenţia alegătorilor.

În faţa panourilor publicitare amplasate în zona Cetăţii din Alba Iulia, un grup de pensionari s-a oprit pentru a dezbate promisiunile candidaţilor pentru Primăria şi Consiliul Judeţean Alba.

"L-ai văzut pe primaru' (Mircea Hava - n.r.)? E muşchetar", spune unul dintre pensionari.

"Taci, mă, că e spadasin. Dar nu-i stă bine. La vârsta lui trebuie să fie serios", spune prietenul său.

"Ei, şi ce-i cu asta mie, îmi place. Nu luptă pentru oraş? Nu l-ai văzut şi pe ăla cu Cavalerul Cetăţii (candidatul UNPR la Primăria Alba Iulia, Vasile Marius Crişan - n.r.). Ce, trebuia mai bine să îşi pună mânuşi de box ca ăsta? (candidatul Forţei Civice, Ioan Medrea - n.r.)", intervine şi al treilea pensionar.

O tânără care trece în grabă pe lângă panoul cu afişe electorale recunoaşte că din mulţimea pestriţă de reclame politice îi atrag atenţia cele cu Hava "spadasin", Medrea "boxer" şi Crişan alături de "cavalerul Cetăţii", însă nu poate spune dacă i-a câştigat votul vreunul dintre aceştia deoarece nu a decis dacă va merge la vot.

"În primul rând trebuie să mă hotărăsc dacă voi merge la vot. Nu m-am uitat la promisiuni pentru că nu prea am încredere în politicieni. Oricum mai am timp să mă decid. Afişele sunt însă haioase, unele prea haioase încât te gândeşti dacă oamenii aceia sunt serioşi sau nu", spune tânăra.

(Material realizat de Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici