Dosarul lui Oprescu, retrimis la DNA pentru remedierea neregularităţilor

Tribunalul Bucureşti a decis, luni, retrimiterea dosarului lui Sorin Oprescu la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru remedierea neregularităţilor din rechizitoriul procurorilor, în termen de cinci zile.

3002 afișări
Imaginea articolului Dosarul lui Oprescu, retrimis la DNA pentru remedierea neregularităţilor

Dosarul lui Oprescu, retrimis la DNA pentru remedierea neregularităţilor (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Decizia instanţei este definitivă, procurorii DNA având la dispoziţie cinci zile pentru refacerea actului de sesizare a instanţei.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Dosarul se judecă la Tribunalul Bucureşti, din 23 noiembrie 2015.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

"Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că, pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, "culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (şeful autorităţii publice locale executive), crearea unui eşalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii".

Sorin Oprescu este cercetat în prezent sub control judiciar şi nu poate să plece din Capitală, trebuie să meargă la Poliţie o dată pe săptămână şi are interdicţie să exercite funcţia de primar. El poate în schimb să lucreze ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. De asemenea, Sorin Oprescu poate să meargă la magazine alimentare şi farmacii din Sectorul 1 Bucureşti sau la alte unităţi spitaliceşti din Bucureşti, dar nu poate să participe la manifestări sportive şi culturale sau la alte adunări publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici