După dezbateri aprinse în plen, scandalul din jurul proiectului UDMR privind folosirea limbii maghiare în administraţie a fost stins

  • Camera Deputaţilor a respins proiectul pe tema Codului Administrativ, propus de UDMR, privind folosirea limbii minorităţii în administraţia locală în localităţile cu pondere de 20% din populaţie.
  • Marius Paşcan (PMP), la dezbateri: Cei de la UDMR poate au o stare de ebrietate de nu rezonează cu românii
  • Kelemen Hunor (UDMR): Este un scenariu complotist. Este instigare la ură şi xenofobie curată
  • Victor Ponta: Să vorbeşti în 2020 despre luarea Ardealului este un cretinism
728 afișări
Imaginea articolului După dezbateri aprinse în plen, scandalul din jurul proiectului UDMR privind folosirea limbii maghiare în administraţie a fost stins

După dezbateri aprinse, propunerea UDMR de modificare a Codului Administrativ privind folosirea limbii maghiare în administraţie a fost respinsă

Deputaţii au avut respins iniţiativa cu 287 de voturi şi 21 împotrivă, după dezbateri aprinse în plenul Camerei Deputaţilor. 

Proiectul de Cod Administrativ depus de UDMR a trecut săptămâna trecută tacit de Senat, motiv pentru Iohannis de a ataca din nou PSD de înţelegeri subterane cu UDMR. Proiectul prevedea că în localităţile unde cetăţenii minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20%, autorităţile au obligaţia de a asigura folosirea limbii minorităţii în administraţia locală.

La dezbaterile de miercuri din plenul Camerei Deputaţilor - cameră decizională-, maghiarii au fost ţinta atacurilor, dar nici liberalii nu au scăpat de înţepăturile social-democraţilor şi ale liderului Pro România Victor Ponta.

Kelemen Hunor (UDMR) l-a atacat pe Iohannis.

”A revenit preşedintele cu o nouă declaraţie. Am auzit că noi am fi pregătit o nouă lovitură grea printr-un cod administrativ paralel. Paralel cu ce? (...) Este un scenariu complotist, este un fake-news. Este instigare la ură, este naţionalism şi xenofobie curată”, a spus deputatul minorităţii maghiare. 

Liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan a aruncat replici grele la adresa UDMR.

„Am avut o revelaţie, din nou, a câta oară, orice argumente li s-ar aduce celor de la UDMR, orice li s-ar spune, de 30 de ani o ţin într-o realitate paralelă, o ţin lângă. Deşi le spun o mulţime că poate au o stare de ebrietate, o stare de euforie, nu vor să rezoneze cu ceea ce se întâmplă în România reală”, a afirmat liderul deputaţilor PMP Marius Paşcan.

Alfred Simonis, liderul deputaţilor social-democraţi, etichetează afirmaţile PNL şi ale preşedintelui Iohannis cu privire la colaborarea PSD-UDMR drept o fumigenă naţionalistă.

„Ne aflăm în situaţia în care, în plină pandemie, preşedintele Iohannis şi patriotarzii de la PNL consideră că enormităţile şi fumigenele naţionaliste pot deturna atenţia oamenilor de la criza sanitară şi cea economică”, a atacat Alfred Simonis.

Victor Ponta a luat cuvântul şi a criticat acuzaţiile liberalilor, ironizându-i.

„Vreau să fac un apel- să terminaţi cu aceste cretinisme, domnule. Să vorbeşti în 2020 despre luarea Ardealului este un cretinism. Înţeleg că Guvernul PNL este învestit cu voturile unor oameni foarte răi de la UDMR (...)O să mai ceară votul PNL UDMR-ului şi o să uite cretinismul ăsta cu „ luatul Ardealului”, a fost intervenţia lui Ponta. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a intervenit în cadrul dezbaterilor pentru a pune capăt conflictelor şi a anunţat că a iniţiat o propunere de modificare a regulamentului celor două Camere prin care Parlamentul să interzică proiectele care vizează autonomia teritorială sau orice formă de diviziune teritorială în România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici