După trei decenii în Parlament, vedetele Legislativului au fost lăsate la vatră

  • Au intrat în Parlament imediat după Revoluţie.
  • Păreau senatori sau deputaţi pe viaţă.
  • Ultimele alegeri le-au demonstrat, însă, că pentru toţi există un sfârşit.
  • Cariera lor s-a finalizat pe 6 decembrie, la aproape 31 de ani de când au fost trimişi să-i reprezinte pe români în Legislativ.
24488 afișări
Imaginea articolului După trei decenii în Parlament, vedetele Legislativului au fost lăsate la vatră

Mai mulţi senatori şi deputaţi au intrat în Parlament în 1990. Vreme de aproape 31 de ani, integral sau cu mici excepţii, au fost fie deputaţi, fie senatori.

La alegerile din 6 decembrie românii au decis să-i „lase la vatră”.

Este cazul fostului premier şi preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a fost deputat timp de 18 ani şi senator alţi opt ani.

Un alt parlamentar care părăseşte Legislativul după mai bine de trei decenii de la prima alegere este Varujan Vosganian. El a avut trei mandate de deputat şi patru de senator. A fost în afara Parlamentului doar în perioada 2000-2004.

Atât Tăriceanu, cât şi Vosganian, lideri ALDE, au candidat pe listele ProRomânia, formaţiune condusă de Victor Ponta, care nu a trecut pragul electoral de 5%.

De asemenea, după 16 ani, fostul premier Victor Ponta nu a fost ales pentru un nou mandat de deputat.

Marton Arpad, parlamentar de 30 de ani, a anunţat în septembrie că nu mai candidează pentru un nou mandat, scrie portalul de limbă maghiară transindex.ro.

„Am lucrat în Parlament timp de treizeci de ani. A fost suficient ”, a spus Marton.

După 12 ani petrecuţi ca deputat şi alţi 12 ani ca senator, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei, a rămas şi ea pe dinafara Parlamentului.

Un alt fost ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop, tot social-democrat, a rămas fără reînnoirea mandatului. El a fost senator în perioada 2012-2020.

Alegerile din 6 decembrie i-a „lăsat pe tuşă” şi pe alţi parlamentari cu notorietate. Printre aceştia se numără Şerban Nicolae (12 ani senator), Eugen Nicolicea (deputat între 1992 şi 2020) şi Cătălin Rădulescu (deputat între 1990 şi 1992, precum şi între 2012 şi 2020) . Ei nu au reuşit să ocupe locuri eligibile pe listele PSD şi au candidat din partea Partidului Ecologist din România, formaţiunea care nu a trecut pragul electoral, obţinând doar puţin peste 1%.

Totodată, nici fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici nu a reuşit să obţină un nou mandat de parlamentar. Deşi aflat pe locul 1 al listei PSD la Senat, iar partidul său s-a clasat pe primul loc, Eugen Orlando Teodorovici a ratat reînnoirea mandatului de senator din cauza redistribuirii voturilor.

Tot la capitolul „parlamentari cu notorietate care au rămas fără mandat”, se află şi senatorii Florina Presadă şi Mihai Goţiu de la USR.

Partidul Mişcarea Populară, fondat de fostul preşedinte al României Traian Băsescu, precum şi formaţiunea condusă de fostul premier Victor Ponta nu au reuşit să treacă pragul electoral de 5% pentru a rămâne partide parlamentare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici