Duşa: Decizia privind ajutorul României contra Statului Islamic va fi luată în zilele următoare

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, declară că o decizie privind capabilităţile ce vor fi puse la dispoziţia forţelor internaţionale, în lupta împotriva Statului Islamic, va fi luată de autorităţile române în următoarele zile, primul organism abilitat să dezbată acest subiect fiind CSAT.

288 afișări
Imaginea articolului Duşa: Decizia privind ajutorul României contra Statului Islamic va fi luată în zilele următoare

Duşa: Decizia privind ajutorul României contra Statului Islamic va fi luată în zilele următoare (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a declarat, vineri, presei, la Oarba de Mureş, unde a fost prezent la comemorarea împlinirii a 70 de ani de la bătălia din această localitate, că o decizie privind capabilităţile ce vor fi puse la dispoziţia forţelor internaţionale, în lupta împotriva Statului Islamic, va fi luată de autorităţile române în următoarele zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat dacă acest subiect va fi supus dezbaterii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Duşa a răspuns că primul organism care este abilitat de lege în acest sens este CSAT.

El a adăugat că România este alături de partenerii săi din NATO şi Uniunea Europeană şi se alătură coaliţiei de combatere a Statului Islamic.

"Sigur că la nivelul guvernamental şi în funcţie de discuţiile pe care le avem cu partenerii noştri vom stabili în ce constă ajutorul României. Noi deja am făcut câteva precizări referitoare la capabilităţile de care dispune România pentru a sprijini lupta coaliţiei internaţionale împotriva Statului Islamic. Eu am precizat că am pus la dispoziţie capabilităţile pe care România le are în lupta împotriva acestui fenomen care duce la uciderea de oameni, lupta împotriva terorismului. Sigur, va fi ajutor umanitar, dar vor fi şi capabilităţi care vor fi puse la dispoziţia forţelor internaţionale în vederea combaterii şi luptei împotriva Statului Islamic”, a afirmat Duşa.

Ministrul Mircea Duşa a participat la ceremonia militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori organizată la Cimitirul eroilor români de la Oarba de Mureş, în memoria militarilor români care şi-au pierdut viaţa, în urmă cu 70 de ani, pentru eliberarea teritoriului naţional.

România va participa la coaliţia internaţională de combatere a organizaţiei teroriste Statul Islamic, dar nu cu militari, ci cu sprijin logistic, operaţional şi umanitar, a anunţat joi seară premierul Victor Ponta.

El a precizat, la postul public de televiziune, că s-a consultat în acest sens cu miniştrii români de Apărare şi Externe.

"În ceea ce priveşte coaliţia internaţională de combatere a organizaţiei teroriste Statul Islamic, am anunţat foarte clar, după ce m-am sfătuit cu ministrul Apărării, cu ministrul de Externe, că România va participa la această coaliţie, nu cu trupe de teren, cu militari în teren, dar cu tot ce înseamnă sprijin logistic, operaţional şi umanitar", a spus Ponta, aflat în Statele Unite ale Americii pentru Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici