Duşa, după întâlnirea cu omologul grec: Suntem o oază de stabilitate în zonă, ca state graniţă NATO, UE

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu omologul grec, Dimitrios Avramopoulos, că NATO şi UE trebuie să stabilească la summit-ul din Ţara Galilor obiective şi capabilităţi care "să asigure securitatea şi liniştea" şi pe flancul sudic şi pe cel estic ale NATO şi UE.

319 afișări
Imaginea articolului Duşa, după întâlnirea cu omologul grec: Suntem o oază de stabilitate în zonă, ca state graniţă NATO, UE

Mircea Duşa (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Suntem două ţări din estul şi sudul Europei care avem obiective comune, trebuie şi suntem o oază de stabilitate în această zonă, ca state graniţă NATO şi a Uniunii Europene, Grecia în flancul sudic, România în flancul estic. Am discutat despre situaţia politico-militară din zonă, atât din zona noastră, ca urmare a crizei din Ucraina, cât şi din flancul sudic al Europei, în zona Greciei, având în vedere instabilitatea din nordul Africii", a spus Duşa.

Acesta a precizat că a stabilit împreună cu omologul grec ca foarte urgent să fie revăzut memorandumul de colaborare în domeniul militar între România şi Grecia, iar acesta să fie extins şi cu alte obiective ale cooperării bilaterale, astfel încât cele două state să constituie un element important care priveşte securitatea în zonă.

Ministrul a precizat că atât el cât şi Dimitrios Avramopoulos au apreciat măsurile pe care Consiliul Nord-Atlantic le-a luat după apariţia crizei din Ucraina, atât în ceea ce priveşte securitatea spaţiului aerian, cât şi securitatea spaţiului maritim.

"Am apreciat, încă o dată, cât de importantă este securitatea maritimă, atât la nivel de organisme NATO, cât şi la nivelul UE, faptul că s-a susţinut şi s-a acceptat acest principiu al securităţii maritime echilibrate, care să vizeze şi Marea Mediterană, dar şi Marea Neagră", a arătat Mircea Duşă.

La rândul său, ministrul Apărării al Republicii Elene a declarat că România şi Grecia - care slujesc dreptul internaţional, siguranţa stabilitatea şi pacea, împreună cu toate ţările din regiune - se fac cunoscute ca factori de stabilitate în arcul de instabilitate care începe în Tunisia şi sfârşeşte în Ucraina.

"Am pus accentul, în cele din urmă, pe cea mai importantă problemă: graniţe stabile în întreaga regiune", a spus ministrul elen.

Acesta a mai afirmat că România şi Grecia sunt şi puternice şi pregătite, dar şi "departe de extremisme, de naţionalisme depăşite, şi, din fericire, departe de discursul naţionalist care ameninţă din ce în ce mai mult Europa".

El a menţionat că summit-ul NATO care se va desfăşura în Ţara Galilor va fi cea mai importantă conferinţă la nivel înalt a Alianţei din ultimii 20 de ani vizând probleme de siguranţă în întregul spaţiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici