Duşa: Îndeplinirea obiectivelor de modernizare şi înzestrare a armatei, ţintă a perioadei următoare

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, marţi, la ceremonia de învestire în funcţie a noului şef al SMG, că unul dintre obiectivele conducerii armatei în perioada următoare este îndeplinirea obiectivelor de modernizare şi înzestrare a armatei.

423 afișări
Imaginea articolului Duşa: Îndeplinirea obiectivelor de modernizare şi înzestrare a armatei, ţintă a perioadei următoare

Duşa: Îndeplinirea obiectivelor de modernizare şi înzestrare a armatei, ţintă a perioadei următoare (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Ministrul Duşa a spus că trebuie avut în vedere de asemenea creşterea capacităţii operaţionale a armatei şi modernizarea acesteia, avându-se în vedere inclusiv noul context de securitate din zonă ca urmare a crizei din Ucraina.

Duşa a menţionat totodată că trebuie să fie îndeplinite obiectivele stabilite la summit-ul NATO din Ţara Galilor, cele din programul şi politicile de securitate şi apărare europeană, el adăugând că este foarte important şi parteneriatul strategic cu SUA şi obiectivele pe care România le are de realizat în ceea ce priveşte baza de la Deveselu şi aeroportul de la Feteşti.

La ceremonia de învestire a noului şef al Statului Major General, general-locotenentul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Apărării a arătat că, în ultimii doi ani, guvernul condus de Victor Ponta a oprit subfinanţarea armatei.

"Am avut bugete mai mari şi am reuşit să finalizăm o serie de obiective de modernizare şi de înzestrare a armatei, dar şi o serie de obiective privind creşterea capacităţii operaţionale a armatei României", a spus Duşa.

La ceremonia care a avut loc la sediul MApN, Duşa a arătat că învestirea noului şef al SMG aduce şi o premieră. "Asistăm şi la o premieră. Este, de la cel de-al doilea Război Mondial, prima oară când un militar care a participat şi s-a instruit în timp real în teatrele de operaţii devine şef al SMG", a spus el.

Pe de altă parte, ministrul Apărării a precizat că fostul şef al SMG Ştefan Dănilă va deveni consilier de stat la cabinetul prim-ministrului Victor Ponta.

În cadrul ceremoniei, noul şef al SMG, general-locotenentul Nicolae-Ionel Ciucă, a declarat că este nevoie de dezvoltarea capacităţii de luptă a Armatei României aşa încât aceasta, împreună cu celelalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională să asigure capabilitatea de descurajare şi reacţie necesare apărării intereselor naţionale ale României, concomitent cu îndeplinirea la termenele planificate a angajamentelor militare asumate de ţara noastră în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi UE.

Acesta a mai spus că împreună cu comandanţii de la toate eşaloanele va acorda atenţia cuvenită provocării acţiunii militare de tip hibrid, care îmbină operaţiile clasice tradiţionale cu cele de tip asimetric.

"Am convingerea că printr-o abordare de tip întrunit şi inter-agenţii vom putea face faţă noilor provocări ale mediului de securitate actual şi vom îndeplini cerinţele de implementare a măsurilor de îmbunătăţire a capabilităţii de comandă şi control, de întărire a capacităţii de luptă a unităţilor şi marilor unităţi de manevră, precum şi de materializare a deciziilor adoptate la summitul NATO", a spus Ciucă.

El a adăugat că va fi acordată o atenţie importantă menţinerii şi dezvoltării nivelului interoperabilităţii, astfel încât să continue pregătirea în comun cu partenerii strategici din SUA, precum şi în cadrul planurilor de cooperare multilaterală şi regională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici