Duşa: Potrivit programului Partidul Popular Maghiar din Transilvania, trebuie să ne batem, în ţara noastră, pentru autonomie culturală

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, afirmă că platforma-program a PPMT conţine prevederi care reprezintă "un atentat la demnitatea românilor", adăugând: "noi, românii din Harghita şi Covasna, (...) trebuie să ne batem, în ţara noastră, pentru autonomie culturală în cadrul autonomiei teritoriale".

737 afișări
Imaginea articolului Duşa: Potrivit programului Partidul Popular Maghiar din Transilvania, trebuie să ne batem, în ţara noastră, pentru autonomie culturală

Preşedintele PPMT, Toro Tibor (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) promovează, în platforma-program, o prevedere referitoare la acordarea autonomiei culturale pentru românii din Ţinutul Secuiesc, care reprezintă o "aberaţie".

"Când vorbesc de aberaţii, mă gândesc la faptul că în platforma-program a PPMT apare o noutate. Dacă de 20 de ani, noi, românii din Harghita şi Covasna, ne batem să nu se şteargă urmele românismului din cele două judeţe, iată că acum, potrivit programului PPMT, trebuie să ne batem, în ţara noastră, pentru autonomie culturală, în cadrul autonomiei teritoriale. Consider că asemenea afirmaţii şi prevederi într-un document politic al unui partid reprezintă un atentat la demnitatea românilor. Cum, în ţara ta să primeşti autonomie culturală de la o minoritate?", a adăugat Mircea Duşa.

De altfel, deputatul a susţinut că apariţia acestui partid pe scena politică din ţară este "o aberaţie".

"Câte aberaţii se mai întâmplă în România? Se pare că la noi este posibil orice, inclusiv ca guverne din afara ţării să îşi infiinţeze partide politice. Este de notorietate faptul că Tokes este mâna întinsă a premierului Orban Viktor în România şi el îşi dorea un partid care să danseze aşa cum cântă el. Probabil că el sprijină financiar acest partid, în loc să sprijine cetăţenii minoritari maghiari din România cu proiecte de dezvoltare economică şi socială", a conchis Mircea Duşa.

PPMT, partid apărut la iniţiativa europarlamentarului Tokes Laszlo, s-a constitut oficial, sâmbătă, la Congresul desfăşurat la Miercurea Ciuc, ca o alternativă politică a comunităţii maghiare din România la UDMR.

În cadrul Congresului de constituire, a fost adoptată şi platforma-program a partidului în care, la capitolul referitor la "regiunile Transilvaniei", PPMT susţine că "Ţinutul Secuiesc, datorită tradiţiilor sale istorice şi culturale autonomiste, trebuie să obţină o autoritate de autoguvernare specială, cu asigurarea autonomiei culturale a românilor care reprezintă o minoritate în regiune".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici