Duşa: România, un aliat şi un partener serios, pe care SUA şi NATO se pot baza întotdeauna

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, după întâlnirea cu secretarul american al Apărării Chuck Hagel, că SUA au în România un partener serios, pe care se pot baza.

176 afișări
Imaginea articolului Duşa: România, un aliat şi un partener serios, pe care SUA şi NATO se pot baza întotdeauna

Mircea Dusa (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Aveţi în România un aliat şi un partener serios, pe care SUA şi Alianţa Nord Atlantică se pot baza întotdeauna", a spus acesta.

Ministrul Duşa a subliniat că Guvernul României a înţeles că investiţiile în securitate sunt foarte importante, de aceea s-a hotărât să fie crescute alocările bugetare pentru Apărare, astfel ca, până în anul 2016, bugetul alocat Apărării să ajungă la 2 la sută din PIB.

"Am discutat cu Chuck Hagel că România s-a dovedit un aliat serios şi credibil, care a fost alături de aliaţi în teatrele de operaţii din Afganistan, din Irak şi din alte zone de conflict ale lumii. Am exprimat cu fermitate disponibilitatea noastră de a rămâne angajaţi în Afganistan, alături de aliaţi, şi după 2014 în cadrul misiunii Resolute Support", a spus Duşa.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, un subiect de discuţie l-a constituit Parteneriatul strategic dintre SUA şi România, pe componenta sa cea consistentă, cea militară.

"Am analizat stadiul dezvoltării proiectului de la Deveselu şi l-am informat pe omologul meu american că lucrările de amenajare a facilităţilor de apărare antirachetă sunt în grafic, prevederile acordului aferente acestui proiect fiind îndeplinite în proporţie 80 la sută", a declarat Mircea Duşă.

În ceea ce priveşte nodul multimodal şi centrul de tranzit de la Kogălniceanu, ministrul a spus că acesta constituie un bun prilej şi o oportunitate pentru ca activităţile militare de pregătire în comun să fie eficiente.

"Am discutat cu secretarul american al Apărării că este foarte important pentru România ca SUA să continue să acorde sprijin în procesul de modernizare şi înzestrare a armatei române", a spus ministrul.

Potrivit lui Duşa, cei doi au mai discutat despre "criza" din imediata apropiere a României şi despre importanţa susţinerii stabilităţii şi integrităţii Republicii Moldova.

La rândul său, Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat, joi, la Constanţa, că România este un partener de încredere al SUA şi că preşedintele Barack Obama apreciază foarte mult sprijinul şi prietenia României.

Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a sosit, joi, în Portul Constanţa, fiind întâmpinat de ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, cu care a avut discuţii la bordul navei de protocol a Statului Major al Forţelor Navale "Mureşul".

Potrivit programului oficial, după aceste discuţii, cei doi oficiali urmau să viziteze vasul american USS de la Vella Gulf, acostat în Portul Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici