Editorial CTP despre alegerea lui Klaus Iohannis: Vântul fermecat

Am mai trăit ceva asemănător, dar nu atât de puternic, în 2004 şi 1996. Năstase şi Iliescu conduceau detaşat în sondaje înainte de duminica finală. Şi dintr-o dată, nu din senin, ci sub cerul mohorât şi vineţiu, în aerul încărcat cu resemnare şi lehamite, s-a iscat un vânt fermecat.

6956 afișări
Imaginea articolului Editorial CTP despre alegerea lui Klaus Iohannis: Vântul fermecat

Editorial CTP despre alegerea lui Klaus Iohannis: Vântul fermecat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Un vânt de jos în sus, care a ridicat bună parte din populaţia României la o palmă deasupra pământului şi a ţinut-o acolo câteva ore. De ajuns ca să schimbe soarta ţării.

Ce-i fermecat, nu trebuie explicat. Totuşi, voi încerca s-o fac, pentru că asta îmi cere meseria.

Comunismul european s-a prăbuşit în anii `80 deoarece n-a ţinut seama de legea lui – ironia istoriei! – Marx: secera şi ciocanul au fost depăşite ca tehnologie. Societatea informaţională post industrială, având ca emblemă computerul, şi mai ales computerul personal, cerea alte relaţii sociale şi umane, bazate pe comunicare, pe circulaţia liberă a informaţiei, pe care dictatura comunismului industrial le interzicea.

Acum, tehnologia Facebook cuplată cu telefonul mobil produce uzura morală a televiziunii, depăşită ca mijloc de propagandă şi manipulare. Relaţiile instituite de reţelele sociale, bazate pe feedback şi comunicare instant între mase mari de oameni fac ineficientă propaganda neagră, alcătuită din minciuni şi dezinformări sfruntate practicată de televiziunile-ciomag ale lui Ponta.

Internetul învinge televiziunea. Tinerii crescuţi după `89, în noile medii informaţionale, sunt mult mai greu de prostit. Cât de rupt de realitatea aceasta e PSD se vede în afirmaţia tânărului pesedist Ghiţă, „PSD a fost învins de Partidul Facebook”. Să consideri Fb partid arată că ai fost învins nu numai de reţeaua socială, ci şi de propria prostie.

  • Like-ul s-a făcut vot. Cei pe care acum vreo lună, încercând să-i scot din amorţeală, îi insultam numindu-i fute-vânt pentru că se complăceau în click şi like, fără să facă sforţarea de a ieşi la vot în lumea reală, au făcut pasul.

  • Afară s-a făcut ţară. Programul candidatului Ponta, „Preşedintele care uneşte”, a reuşit. Diaspora română, altfel destul de divizată şi individualistă, s-a unit împotriva lui Ponta. Mai mult, românii din străinătate i-au pus în mişcare pe cei de acasă spre secţia de vot. Ponta a unit şi diaspora cu România.

Citeşte continuarea editorialului pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici