Eduard Hellvig, directorul SRI: Există interesul de a destabiliza, de a demoniza SRI / Am cerut public sprijinul Parlamentului pentru adoptarea de noi legi privind securitatea

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat miercuri că ultimele discuţii din spaţiul public arată că există interesul de a ''destabiliza'' şi ''demoniza'' SRI.

2156 afișări
Imaginea articolului Eduard Hellvig, directorul SRI: Există interesul de a destabiliza, de a demoniza SRI / Am cerut public sprijinul Parlamentului pentru adoptarea de noi legi privind securitatea

Eduard Hellvig: Există interesul de a destabiliza, de a demoniza SRI (Imagine: Octav Ganea / Medifax Arhiva Foto)

''Le spun tuturor că SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, cât şi cetăţenii români'', a spus Hellvig la Parlament, după mai bine de şapte ore de audieri, adăugând că un SRI slab ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor.

El a acuzat faptul că aceste atacuri se bazează pe faptul că serviciul nu poate răspunde.

Directorul SRI a negat orice implicare în politică sau în manifestaţii, spunând că într-o democraţie reală este esenţial ca serviciile secrete să nu fie omniprezente şi omnipotente.

"SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică şi în jusitiţie", a susţinut Hellvig, precizând şi că ofiţerii SRI au acordat organelor penale doar asistenţă tehnică de specialitate şi nu au desfăşurat activităţi de cercetare penală.

''Am speranţa că aceste lucruri se vor opri'', a conchis directorul SRI.

Eduard Hellvig: Am cerut public sprijinul Parlamentului pentru adoptarea de noi legi privind securitatea

"Am cerut public sprijinul Parlamentului pentru adoptarea pachetului nou de legi privind securitatea naţională întrucât cadrul normativ nu poate, în forma lui actuală, să acopere lacunele legislative în combaterea marilor provocări de securitate cu care din păcate ne confruntăm astăzi", a spus el.

La rândul său, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a vorbit şi el despre necesitatea acestui demers.

''Toţi care au venit la conducerea comisiei au spus că un pachet nou de legi pe securitate naţională este necesar. Din păcate toţi au spus că fac nimeni nu a reuşit să facă. Realizarea acestui pachet de legi implică nu doar comisia de control parlamentar, ci implică şi CSAT-ul, implică preşedintele României, implică Guvernul, implică Serviciul Român de Informaţii. În ce mă priveşte şi pe mine, şi pe colegii mei ne-am exprimat foarte deschis despre utilitatea de a modifica reglementările legale şi a le aduce la zi. Vă atrag agenţia că lega de funcţionare a SRI sau legea securităţii naţionale sunt adoptate în anii 90. Hotărârea pe baza căruia noi funcţionăm. Ca şi comisie de control parlamentar care este adoptată în 1993, deci au trecut 25, 26 de ani şi cadrul normativ este depăşit. Şi eu cred că trebuie să fie o prioritate pentru noi şi mai cred că în felul acesta ne îndeplinim şi o parte a misiunii pe care o avem ca şi comisie de control parlamentar'', a detaliat Ţuţuianu.

El a insistat asupra unui control eficient şi efectiv asupra SRI.

"Controlul trebuie să fie permanent, concret, real, efectiv şi să asigurăm, prin intermediul comisiei parlamentare, Parlamentul, societatea în general, că SRI este supus unui concret democratic. Ne preocupă ca SRI să aibă toate mijloacele necesare pentru îndeplinirea tuturor atribuţiilor", a conchis el.

Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia recent că este nevoie să fie îmbunătăţite 12 legi din domeniul securităţii naţionale, jumătate dintre ele fiind legate de serviciile secrete.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici