Elena Băsescu a vorbit în PE despre femeile discriminate, Orientul Mijlociu, corupţie şi antiterorism

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a avut şapte intervenţii în cele trei zile de sesiune plenară a PE, ea exprimându-se pe teme diverse, de la discriminarea întreprinzătorilor femei, la Orientul Mijlociu, corupţie sau includerea Somaliei pe lista statelor vizate de politica antiteroristă a UE.

330 afișări
Imaginea articolului Elena Băsescu a vorbit în PE despre femeile discriminate, Orientul Mijlociu, corupţie şi antiterorism

Elena Băsescu a vorbit în PE despre femeile discriminate, Orientul Mijlociu, corupţie şi antiterorism (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Astfel, într-o primă intervenţie în cadrul unei dezbateri cu tema "Spiritul întreprinzător al femeilor în întreprinderile mici şi mijlocii", europarlamentarul PDL a apreciat că "mediul de afaceri din Europa este caracterizat de inegalitatea dintre bărbaţi şi femei".

Potrivit Elenei Băsescu, femeile reprezintă doar 30% din totalul întreprinzătorilor europeni, fiind vorba despre o discriminare care "prejudiciază atât femeile, cât şi economia".

Elena Băsescu a apreciat în discursul rostit în plenul PE că Europa trebuie să dispună de programe care să încurajeze şi să susţină femeile în domeniul afacerilor.

"Sprijin crearea unei agenţii pentru dezvoltarea întreprinderilor înfiinţate şi conduse de femei", a spus ea.

Într-o altă dezbatere, pe tema realizărilor şi provocărilor viitoare ale politicii UE de combatere a terorismului, Elena Băsescu a spus că în amendamentele pe care le-a susţinut de-a lungul timpului a susţinut cooperarea internaţională în combaterea terorismului, însă cu respectarea drepturilor omului.

"Noul Serviciu European de Acţiune Externă are un rol esenţial în acest demers. Prin coordonarea cu structurile Consiliului şi cu agenţiile europene se asigură un răspuns unic la provocările de securitate actuale. În raport cu celelalte organizaţii internaţionale, tratatele relevante ale ONU îndeplinesc funcţia de reper legal. Atrag atenţia asupra articolului 23. În contextul ultimelor evoluţii din Africa de Est, este importantă includerea Somaliei pe lista statelor vizate de politica antiteroristă a UE. Consider că UE are datoria de a prezenta o strategie proprie, clară şi concentrată pe rezultate în acest domeniu", a explicat Elena Băsescu.

De asemenea, potrivit documentelor Parlamentului European, Elena Băsescu a avut o intervenţie în cadrul dezbaterii privind o strategie eficientă privind materiile prime pentru Europa.

"Consider că Uniunea Europeană are nevoie de o strategie eficientă în domeniul materiilor prime dacă vrea să rămână competitivă în domeniul industrial. Printre factorii esenţiali pentru realizarea acesteia se numără şi o diplomaţie a resurselor, coerentă şi eficace. Aceasta este cu atât mai importantă, cu cât aprovizionarea cu materii prime are efecte asupra unei game largi a politicilor Uniunii", a spus Elena Băsescu, potrivit textului scris al intervenţiei sale.

Totodată, Elena Băsescu a luat cuvântul în cadrul dezbaterii din PE pe tema unei strategii privind persoanele fără adăpost. Ea a spus că această problemă a persoanelor fără adăpost s-a acutizat şi diversificat în ultima perioadă, ca urmare a crizei economice.

"Ele sunt deosebit de vulnerabile. Lipsa unei politici europene privind integrarea socială a acestei categorii aduce atingere drepturilor fundamentale ale omului. Sprijin ideea adoptării unei strategii privind îmbunătăţirea situaţiei persoanelor fără adăpost", a spus Elena Băsescu.

De asemenea, eurodeputatul PDL a mai spus că este necesară alocarea la nivelul UE a unor fonduri structurale, care ar ajuta la soluţionarea acestei probleme. "Fondurile pot fi utilizate în special pentru realizarea de locuinţe sociale permanente", a apreciat eurodeputatul PDL.

Pe de altă parte, Elena Băsescu s-a exprimat şi în cadrul dezbaterii pe tema activităţilor Comisiei de Petiţii, din care, de altfel, face parte. Eurodeputatul a atras atenţia asupra problemei esenţiale care afectează eficienţa acestei comisii, şi anume lipsa de informare a cetăţenilor.

"În 2010, numărul petiţiilor adresate Parlamentului a scăzut, iar multe dintre ele au fost declarate inadmisibile. Transparenţa de care are nevoie Parlamentul este asigurată în mare măsură de Comisia pentru petiţii. De aceea, trebuie adoptate măsuri destinate promovării iniţiativelor cetăţeneşti. Astfel s-ar furniza susţinerea necesară viitoarelor iniţiative legislative", a explicat Elena Băsescu.

Eurodeputatul a avut o intervenţie scrisă şi în dezbaterea pe tema integrităţii şi transparenţei pieţei energiei. "România a cunoscut astfel de practici abuzive şi efectele lor negative. Beneficiind de contracte preferenţiale şi netransparente, unele companii au putut cumpăra energie la preţuri foarte reduse, pentru a o revinde ulterior la preţuri de până la trei ori mai mari", a spus ea.

O a doua declaraţie scrisă a Elenei Băsescu depusă în această săptămână la PE vizează o explicaţie de vot a unui raport. Eurodeputatul PDL a explicat că în opinia sa este extrem de importantă coordonarea instituţionalizată a pescuitului în bazinul Marii Negre.

"În prezent, gestionarea activităţilor de pescuit din Marea Neagra este deosebit de dificilă. Din cele şase state care au ieşire la acest bazin, doar România şi Bulgaria sunt state membre ale UE, deseori dezavantajate comparativ cu vecinii lor, Rusia şi Turcia. În acest context, este necesar ca UE să utilizeze cât mai eficient atât instrumente diplomatice, cât şi financiare, pentru a consolida cooperarea dintre toţi cei implicaţi în domeniul pescuitului. Sprijin ideea ca bazinul Mării Negre să beneficieze de un statut corespunzător în cadrul politicilor comunitare. De asemenea, susţin crearea unui organism regional pentru gestionarea pescuitului în Marea Neagră", se arată în explicaţia de vot scrisă a Elenei Băsescu.

Europarlamentarul a susţinut, în ultima zi a sesiunii plenare a PE de la Strasbourg, alte trei discursuri. În prima intervenţie - avută în cadrul dezbaterii situaţiei din Siria - Elena Băsescu a apreciat că prioritatea o constituie în acest moment soluţionarea conflictului din Orientul Mijlociu, negocierile fiind singura cale de a ajunge la o pace durabilă. "Comunitatea internaţională trebuie să se implice în medierea situaţiei. Salut eforturile depuse de lady Ashton", a spus ea.

Elena Băsescu a susţinut că peste 70% din cetăţenii europeni consideră corupţia o problemă majoră în propria ţară. Ea a apreciat necesară o abordare unitară la nivel european dar şi un angajament politic susţinut".

"În România, insuficienta cunoaştere a procedurilor a generat o serie de nereguli în gestionarea fondurilor europene", a spus Elena Băsescu. Ea a adăugat că, în opinia sa, pe lângă măsurile de evaluare şi monitorizare trebuie acordată atenţie şi formării personalului.

Sesiunea plenară a PE s-a desfăşurat în perioada 12-14 septembrie, la Strasbourg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici