Elena Udrea returnează RA-APPS onorariile de 2 miliarde de lei încasate în calitate de avocat

Secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a declarat, joi, că a decis să returneze RA-APPS onorariile de peste 2 miliarde de lei, primite de cabinetul său de avocatură din partea Regiei, în perioada 2003 – 2004, pentru asistenţă şi reprezentare juridică.

1 afișare
Imaginea articolului Elena Udrea returnează RA-APPS onorariile de 2 miliarde de lei încasate în calitate de avocat

Elena Udrea returnează RA-APPS onorariile de 2 miliarde de lei încasate în calitate de avocat

Elena Udrea a precizat că a decis să returneze sumele încasate cu titlul de onorariu de la RA-APPS de cabinetul de avocatură pe care îl conduce, săptămâna viitoare urmând să se întâlnească cu reprezentanţii Regiei, „pentru a face calculele exacte şi a stabili care este procedura, deşi ea ar trebui să fie simplă, de a trimite banii din contul cabinetului în contul RAAPPS”.

Ea a spus că suma pe care o va da înapoi RA-APPS este „2 miliarde şi ceva de lei”.

„Îmi menţin opinia conform căreia contractele mele ca avocat, de asistenţă şi reprezentare juridică pentru RA-APPS, încheiate între anii 2003 şi 2004 sunt legale”, a susţinut Udrea.

Reprezentanta PDL a completat că raportul Corpului de Control al primului ministru, condus la acea vreme de Cristian David, a fost tendenţios şi îndreptat exclusiv împotriva ei ca persoană publică.

Autoritatea de Control al Guvernului a stabilit că RA-APPS a atribuit contracte de asistenţă juridică, în perioada 2001-2006, fără ca în prealabil să ofere tuturor firmelor de specialitate şanse egale de a concura, şi a trimis la procese angajaţi proprii să-i apere interesele, deşi plătea şi case de avocatură în acelaşi scop şi că Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a încălcat principiul liberei concurenţe, al eficienţei utilizării fondurilor publice şi al transparenţei la încheierea de contracte de asistenţă juridică în perioada 2001-2006.

Autoritatea a mai constatat că au fost situaţii când angajarea cabinetelor de avocatură nu era justificată, deoarece interesele regiei au fost reprezentate, în cauzele respective, de juriştii proprii.

RA-APPS a încheiat contracte de asistenţă juridică fără ca ulterior să existe vreo dovadă din care să rezulte că serviciile incluse în acorduri au fost, într-adevăr, prestate.

Cristian David anunţa, la jumătatea lui martie 2007, din postura de ministru delegat pentru Control, că Departamentul de Control a Guvernului va propune RA-APPS să recupereze sumele achitate pentru servicii neprestate sau îndeplinite insuficient de cabinetele de avocatură angajate din 2000, majoritatea contractelor fiind încredinţate cabinetului Elena Udrea, care a încasat integral onorariile.

Anterior David declarase că din totalul celor 23 contracte de asistenţă juridică încheiate de regie (în valoare totală de 5,3 miliarde lei vechi) în intervalul 2000-2006, un număr de 12 cauze au fost încredinţate cabinetului de avocatură Elena Udrea, în sumă totală de 2,35 miliarde lei vechi.

Cele 23 de contracte de asistenţă juridică au fost încheiate cu diferite cabinete individuale şi societăţi civile profesionale de avocatură.

David a apreciat, atunci, că onorariile pentru aceste contracte au fost acceptate "arbitrar" şi disproporţionat în raport cu natura cauzelor de către RA-APPS şi a propus măsuri administrative împotriva directorilor generali şi şefilor direcţiei juridice şi economice care s-au succedat la regie în perioada 2000-2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici