Elmar Brok, eurodeputat german: Referendumul din România poate fi valid doar în cadrul Constituţiei

Referendumul privind destituirea preşedintelui României nu conduce la normalizarea situaţiei din punctul de vedere al statului de drept, pentru că orice referendum are validitate doar în cadrul Constituţiei, nu prin anularea unor prevederi ale acesteia, afirmă eurodeputatul Elmar Brok.

478 afișări
Imaginea articolului Elmar Brok, eurodeputat german: Referendumul din România poate fi valid doar în cadrul Constituţiei

Elmar Brok: Referendumul din România poate fi valid doar în cadrul Constituţiei

Eurodeputatul Elmar Brok, membru al formaţiunii germane CDU şi al Partidului Popular European, a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat postului Deutschlandfunk, preluat de Deutsche Welle.

Reporter: "Dacă majoritatea românilor vor accepta demiterea preşedintelui, putem considera că situaţia este normală?"

Referendumul organizat în România "nu conduce la normalizarea situaţiei, pentru că pur şi simplu nu poţi trece peste Constituţie. Chiar dacă organizezi un scrutin democratic pentru a vedea dacă cineva este sau nu popular, nu poţi anula Constituţia înaintea referendumului. Doar în cadrul Constituţiei această procedură este posibilă", a subliniat Brok.

De asemenea, Brok propune măsuri ale UE pentru sancţionarea României. "Nu cred că este posibil ca o ţară să adere la Spaţiul Schengen dacă nu respectă în totalitate principiile statului de drept. De asemenea, cred că trebuie activate şi alte proceduri prevăzute în Articolul 7 al Tratatului UE, care pot conduce la suspendarea dreptului de vot al României în cadrul Uniunii Europene", subliniază Brok.

România "încalcă flagrant" principiile Uniunii Europene, consideră Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, subliniind că nu a mai întâlnit niciodată o astfel de situaţie într-un stat care pretinde că este democratic.

Întrebat dacă situaţia din România poate fi comparată cu o lovitură de stat, Brok a răspuns: "Da, se aseamănă puţin cu o lovitură de stat. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva într-un stat care se consideră democratic. Împotriva tuturor reglementărilor, funcţii-cheie din cadrul statului sunt acaparate rapid de elemente ale Guvernului. Este o încălcare a legilor şi nu pare să înţeleagă nimeni că statul de drept are rolul de a împiedica lumea să facă anumite lucruri. Trebuie acceptat faptul că separaţia puterilor în stat presupune că unele posturi vor fi ocupate de persoane diferite în perioade diferite. Cel mai rău lucru este că Guvernul are autoritatea legală de a emite ordonanţe de urgenţă prin care suspendă atribuţii ale Curţii Constituţionale".

"Este o încălcare flagrantă a principiilor Uniunii Europene. Statul de drept şi democraţia sunt prevăzute în Articolul 7 al Tratatului UE, iar acel articol permite Uniunii Europene să ia măsuri împotriva statelor care încalcă aceste principii", avertizează Brok.

Reporter: "Social-democraţii europeni au o perspectivă mai largă. Preşedintele PE, Martin Schulz, a declarat că nu consideră că România încalcă Tratatul UE, iar Hannes Swoboda, preşedintele grupului social-democrat din PE, afirmă că procedura demiterii preşedintelui este prevăzută de Constituţia României. Cum explicaţi rezervele social-democraţilor?"

"Ei, desigur că sunt fraţi socialişti. Este adevărat că există procedura de demitere a cuiva dintr-o funcţie, dar nu este acceptabil ca o decizie a Curţii Constituţionale şi sensul acestei proceduri să fie anulate printr-o ordonanţă guvernamentală, adică nici măcar printr-o decizie a Parlamentului. Nu poţi abroga decizia instanţei constituţionale prin majoritate simplă sau prin ordonanţe guvernamentale. Este o încălcare clară a Constituţiei. Iar, în acest caz, are scopuri politice", a precizat Brok.

"Nu este relevant dacă cineva crede că preşedintele Băsescu este bun sau rău; el nu a obţinut niciodată putere într-un mod care a încălcat Constituţia. Problema dacă face politică bine sau rău sau dacă este plăcut sau nu - toate acestea nu trebuie să aibă legătură cu respectarea principiilor statului de drept. Acelea sunt chestiuni politice. Iar evaluările politice nu trebuie să afecteze Constituţia. Când fundaţia (constituţională) nu este solidă, statul de drept nu este posibil", explică Brok.

Săptămâna trecută, eurodeputaţii Alain Lamassoure şi Elmar Brok au cerut Comisiei Europene să urmărească atent evoluţia politică de la Bucureşti şi să prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici