Emil Boc, desemnat de Băsescu pentru funcţia de premier

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că l-a desemnat pe preşedintele PDL, Emil Boc, pentru funcţia de premier, menţionând că a făcut acest lucru luând în considerare propunerea democrat-liberalilor.

149 afișări
Imaginea articolului Emil Boc, desemnat de Băsescu pentru funcţia de premier

Emil Boc, desemnat de Băsescu pentru funcţia de premier (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

El a spus că s-a văzut, la consultările de miercuri de la Cotroceni, că unele partide nu au ieştit din campania electorală, iar altele au probleme interne.

Băsescu a menţionat că se vede nevoit să adopte o soluţie pe care o poate asigura în momentul de faţă pentru ca România să-şi rezolve prioritatea zero: existenţa unui Guvern şi adoptarea bugetului.

"Dată fiind situaţia politică, mă văd nevoit să adopt o soluţie pe care o pot asigura în momentul de faţă, în aşa fel încât România să rezolve prioritatea zero, aceea de a avea un Guvern. Din acest motiv am luat în consideraţie propunerea PDL şi am emis decretul de desemnare în funcţia de prim ministru a domnului Emil Boc", a anunţat Traian Băsescu.

El l-a caracterizat pe Emil Boc ca fiind un om dedicat serviciului public, un om care şi-a făcut datoria în serviciul public ca parlamentar, primar şi premier, un om al dialogului, un om care şi-a asumat responsabilitatea implementării unor soluţii extrem de dificile, aşa cum au rezultat din acordurile cu BM, FMI şi UE.

"Este responsabilitatea premierului Boc să-şi formeze Guvernul. În ceea ce mă priveşte, am solicitat premierului să mă consulte strict asupra miniştrilor care fac parte şi duin CSAT. În rest, este o problemă a partidelor şi şi-o asumă", a adăugat şeful statului.

El a mai arătat că nu l-a invitat pe premierul desemnat să ţină un scurt discurs, cum a obişnuit până în prezent, deoarece Emil Boc este prim-ministru, "chiar dacă interimar".

Emil Boc, primar de Cluj, şef al Guvernului PDL-PSD, desemnat din nou premier

Emil Boc, liderul PDL- formaţiune politică la conducerea căreia a ajuns după ce a ocupat de asemenea cea mai importantă funcţie în PD - a ajuns, joi, din premier interimar şi demis, premier desemnat, preşedintele Băsescu nominalizându-l pentru formarea unui nou Cabinet.

Boc este perceput drept un politician fidel şefului statului, în a cărui umbră a fost constant plasat de către adversarii săi. Om cu o vastă pregătire teoretică, Emil Boc este, la 42 de ani, un politician care, cu excepţia mandatului la conducerea Clujului, nu a ocupat funcţii importante în aparatul de stat.

Emil Boc s-a născut în 1966, la Răchitele, în judeţul Cluj şi a absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie (1991) şi Facultatea de Drept (1995).

A efectuat mai multe stagii de pregătire şi burse în străinătate, la Universitatea din Nottingham, Anglia, în domeniul ştiinţelor socio-psihologice; la Universitatea din Pittsburgh, University of Virginia, Charlottesville, Universite Libre de Bruxelles şi la Michigan State University, East Lancing, în cadrul Programului "Michigan Political Leadership "/ "Transylvania Political Leadership Program".

Boc are de asemenea o carieră universitară, ocupând funcţia de conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică şi la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Este doctor în ştiinţe politice şi filozofie politică al Universităţii Babeş-Bolyai, din anul 2000, şi este de asemenea doctorand în drept constituţional şi instituţii politice.

Este membru al Asociaţiei Americane de Ştiinţe politice din 1994 şi al Societăţii Române de Ştiinţe Politice din 1999. Începând din 1996, este avocat în Baroul Cluj.

A foot primar al Clujului din 2004. Mandatul său a fost reînnoit la alegerile locale din vara anului 2008.

A ocupat mai multe funcţii în cadrul Partidului Democrat - preşedinte al Biroului Politic Judeţean Cluj începând din anul 2000, când a şi obţinut primul mandat de deputat. A fost de aszemenea vicepreşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, în 2002 şi lider al grupului parlamentar al PD din Cameră, respectiv preşedinte executiv al PD în anul 2003.

El ocupă în prezent funcţia de preşedinte al PDL.

Boc a condus Guvernul coaliţiei PSD-PDL. În toamna anului 2009, el a cerut revocarea din funcţie a ministrului PSD Dan Nica, şef la Interne. Şeful statului a semnat revocarea, gest care a dus la ieşirea miniştrilor PSD din Guvern, prin demisie, în semn de protest. PSD a votat apoi o moţiune de cenzură a PNL şi UDMR la adresa Guvernului minoritar condus de Boc. Astfel, moţiunea a fost adoptată, iar Guvernul a fost demis. Boc şi partenerii săi din PDL au asigurat interimatul la Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici