Eurodeputat PNL, la deciderea echipei de negocieri a PE pentru desemnarea viitorului procuror-şef european, la care Kovesi e favorită/ Cristian Preda: PE şi-ar dori vot în martie, în cel mai rău caz aprilie

Europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu a declarat că va reprezenta grupul PPE la Conferinţa Preşedinţilor de joi, unde va fi decisă echipa de negociere a Parlamentului European cu Consiliul UE pentru desemnarea viitorului procuror-şef european.

2491 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat PNL, la deciderea echipei de negocieri a PE pentru desemnarea viitorului procuror-şef european, la care Kovesi e favorită/ Cristian Preda: PE şi-ar dori vot în martie, în cel mai rău caz aprilie

Eurodeputat PNL va reprezenta PPE la deciderea echipei de negocieri a Paerlamentului European pe şefia Parchetului UE

„Voi reprezenta #PPE in Conferinţa preşedinţilor de mâine dimineaţa, când se va decide cine va face parte din echipa de negociatori a Parlamentului European pentru desemnarea, în urma negocierilor cu Consiliul, a viitorului procuror şef al Parchetului European. Lucrurile stau după cum urmează: Consilul are o listă de priorităţi, cu reprezentantul Franţei pe primul loc şi doamna Kövesi pe locul doi. Parlamentul European are o altă listă, potrivit voturilor din #LIBE şi #CONT, în care doamna #Kövesi este pe primul loc, iar candidatul Franţei pe locul doi. Cei care vor reprezenta Parlamentul European în aceste negocieri nu au voie să devieze de la poziţia dată prin vot de comisiile LIBE şi CONT”, a scris Marian-Jean Marinescu, miercuri, pe Facebook.

Liberalul a adăugat că va susţine, la Conferinţa Preşedinţilor, ca echipa de negociere a PE să fie formată din trei persoane.

„Din partea Consiliului vor fi prezenţi la negocieri reprezentanţii Finlandei, Croaţiei şi Portugaliei, următoarele preşedinţii ale Consiliului, care nu au candidaţi pentru Procurorul European. Eu voi susţine ideea ca echipa de negociatori a Parlamentului să fie formată din trei persoane, ca şi echipa Consiliului. În ce priveşte candidaţii, aşa cum am făcut-o şi în cadrul voturilor din LIBE şi CONT, în calitate de eurodeputat român din Partidul Naţional Liberal şi vicepreşedinte al PPE, voi susţine interesele României şi o voi sprijini pe dna Kövesi”, a conchis eurodeputatul PNL.

Cristian Preda, despre şefia Parchetului UE: PE şi-ar dori vot în martie, în cel mai rău caz aprilie

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat pentru MEDIAFAX că, după negocierilor echipei PE şi Consiliului UE pentru desemnarea candidatului la şefia Parchetului European, pentru care este înscrisă Laura Codruţa Kovesi, votul în Parlamentul European să fie în martie, cel târziu aprilie.

„Urmează să fie un vot în Parlament, în plen, după ce se validează la Consiliu, Kovesi. Mâine (joi - n.r.) se întâlnesc lideri ai grupurilor politice care vor valida echipa de negociere a Parlamentului European, formată din două persoane. Parlamentul şi-ar dori (negocierea - n.r.) să fie în următoarele două săptămâni, pentru ca noi să votăm în martie. În cel mai rău caz o să fie în aprilie. Cred că o să fie în martie”, a afirmat Cristian Preda, miercuri, pentru MEDIAFAX.

Acesta a mai spus că Finlanda va reprezenta Consiliul UE, fiind asistată de reprezentanţii Croaţiei şi Germaniei.

„Finlanda va conduce discuţiile şi vor asista şi reprezentanţii Croaţiei şi Germaniei, care sunt următoarele două preşedinţii (rotative ale Consiliului UE - n.r). Nu pot fi mai multe voci ale Consiliului. E o voce. Aşa cum Guvernul României a fost reprezentat în timpul preşedinţiei austriece, era cineva care asista la discuţie din Consiliu. Când Consiliul negocia cu noi, cu Parlamentul, respectiv cu Comisia, tot aşa şi acum, vor fi finlandezii, care vor negocia şi vor fi asistaţi de către nemţi şi de către croaţi, membri ai viitoarelor preşedinţii”, a adăugat europarlamentarul.

El a mai precizat că procedura negocierilor este mai simplă şi mai rapidă pentru numirea procurorului-şef european, comparativ cu alte funcţii.

“Ideea e să se termine această procedură. N-are rost s-o lungeşti, câtă vreme votul în Parlament a fost clar şi nu sunt chestiuni atât de complicate. De obicei, acest tip de dosare care sunt negociate între Parlament, Comisie şi Consiliul UE sunt foarte complicate, uneori cu zeci, sute de chestiuni în discuţie, pentru că sunt dosare legislative care presupun ramificaţii numeroase şi sunt multe şedinţe în care se întâlnesc toate aceste trei părţi şi negociază punct cu punct. Aici va fi un singur punct: numirea procurorului-şef. Datorită acestui fapt, nu e o negociere foarte complexă”, a explicat Preda.

Europarlamentarul acuză dezinformarea în presă sau confuzii în legătură cu procesul desemnării penru funcţia de procuror-şef al Parchetului EuropeanEl susţine că au existat neînţelegeri şi comunicate răspândite în presă care duc în eroare.

“Din păcate, nu s-a explicat în detaliu tot procesul ăsta. E şi o procedură nouă şi atunci s-au şi avansat diverse ipoteze. Mulţi au încercat să falsifice informaţia. Am văzut ieri (marţi-n.r.) că un membru PSD a spus că se reia votul. Nu se reia niciun vot. Nu există din partea guvernului finlandez, croat sau german vreun semnal că n-ar susţine lupta anti-corupţie, că asta este miza. Ideea că s-ar fi întâmplat ceva înainte de vot, reprezintă pur şi simplu tentative de a arunca diverse perdele de fum în discuţia asta, care este afectată de acuzaţii, de tot ce s-a montat împotriva lui Kovesi. E jenant ce se întâmplă. Nu are niciun fel de substanţă că e un candidat care a picat şi din pricina căruia s-ar relua procedura. Candidaţii au fost analizaţi mai întâi de o comisie de experţi, 12 jurişti atent selecţionaţi şi au examinat dosarele. Nu e un proces tratat superficial. Selecţia a fost foarte serioasă. Se joacă alţii cu vorbele acasă. Nu înţeleg la ce serveşte această subminare a capacităţii Parlamentului European de a face treaba. PSD asta încearcă să ne spună, că Parlamentul nu e bun de nimic”, a conchis Cristian Preda.

Reacţia europarlamentarului cu privire la procedura pentru şefia Parchetului UE vine după ce eurodeputatul PSD Gabriela Zoană a transmis, marţi, printr-un comunicat, că în urma unor discuţii pe care le-a avut cu diferiţi eurodeputaţi despre votul din Comisiile LIBE şi CONT, există “voci” care solicită reluarea procedurii şi că amânarea pe termen nedefinit a nominalizării este posibilă.

În urma unui vot secret, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

Conferinţa Preşedinţilor, formată din preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi liderii de grupuri politice, va decide joi, la Bruxelles, etapele următoare, şedinţa începând de la 11.00, ora României.

Din cauza faptului că prima opţiune pentru şefia Parchetului European a Comisiilor PE a fost Laura Codruţa Kovesi, iar în Consiliul UE candidatul francez a obţinut cele mai multe voturi, Parlamentul European va începe negocierile cu Consiliul pentru a ajunge la un consens în legătură cu viitorul procuror-şef european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici