Eurodeputat PSD: Procedura desemnării procurorului şef european, politizarea unei poziţii de forţă

Eurodeputatul PSD Răzvan Popa a declarat vineri seara că procedura de desemnare a Procurorului şef al Parchetului European, care înseamnă ”exclusiv vot politic şi negociere politică”, nu va face decât să politizeze o funcţie de forţă la nivelul UE.

511 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat PSD: Procedura desemnării procurorului şef european, politizarea unei poziţii de forţă

Eurodeputat PSD: Procedura desemnării procurorului şef european, politizarea unei poziţii de forţă

”Procedura de desemnare a Procurorului şef al Parchetului European este total greşită şi nu corespunde dezideratului de a asigura pentru această funcţie independenţă faţă de politic”, a declarat Răzvan Popa, potrivit unui comunicat de presă al PSD

El susţine că procedura face exact contrariul – politizează funcţia de Procuror şef al Uniunii Europene.

”Această procedură presupune un vot în Comisii ale Parlamentului European şi o negociere politică între PE şi Consiliul UE. Pe tot acest traseu, nu avem nicio evaluare nepolitică asupra candidaţilor. Cu alte cuvinte, rezultatul final al procedurii este o desemnare pe bază de simpatii, antipatii şi eventuale interese. De altfel, modul în care se poartă dezbaterile acum pe acest subiect este şi el pur politic. Această procedură demască şi o formă de ipocrizie pe care Bruxelles-ul o manifestă de multe ori în relaţie cu statele membre – statelor li se impun reguli, dar aceleaşi reguli nu sunt respectate chiar de instituţiile europene”, a adăugat Răzvan Popa.

În urma unui vot secret, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

Conferinţa Preşedinţilor, formată din preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi liderii de grupuri politice, va decide joi, la Bruxelles, etapele următoare, şedinţa începând de la 11.00, ora României.

Din cauza faptului că prima opţiune pentru şefia Parchetului European a Comisiilor PE a fost Laura Codruţa Kovesi, iar în Consiliul UE candidatul francez a obţinut cele mai multe voturi, Parlamentul European va începe negocierile cu Consiliul pentru a ajunge la un consens în legătură cu viitorul procuror-şef european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici