Eurodeputatul Eugen Tomac, revoltat că „accesul la educaţie în limba maternă este îngrădit în Ucraina”

  • Europarlamentarul PMP Eugen Tomac cere condiţionarea alocării fondurilor UE către statele partenere de garantarea accesului la educaţie minorităţilor naţionale în propria limbă.
  • Tomac: „Sunt revoltat că accesul la educaţie în limba maternă este îngrădit în Ucraina”.
143 afișări
Imaginea articolului Eurodeputatul Eugen Tomac, revoltat că „accesul la educaţie în limba maternă este îngrădit în Ucraina”

„I-am solicitat domnului Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European a Raportului privind situaţia Drepturilor Omului si a Democraţiei în lume, să creăm mecanisme prin care să condiţionăm statele partenere care beneficiază de sprijin financiar din partea Uniunii Europene, de acordarea acestor finanţări prin solicitarea expresă de a le garanta minorităţilor naţionale accesul la educaţie în limba maternă. Este inacceptabil ca minorităţile care vorbesc limbi oficiale ale Uniunii Europene şi care nu reprezintă niciun fel de risc pentru Ucraina, să le fie îngrădit dreptul la educaţie doar sub pretextul că la Kiev s-a decis derusificarea sistemului de învăţământ”, anunţă Eugen Tomac.

El precizează că de la 1 ianuarie a intrat in vigoare legea privind limba de stat în Ucraina, care „încalcă dreptul minorităţilor de avea acces la educaţie în limba maternă”.

„În această ţară avem o comunitate de peste jumătate de milion de români şi avem obligaţia să-i apărăm. Sunt revoltat pentru că accesul la educaţie în limba maternă este îngrădit în această ţară. Aşa cum Parlamentul a cerut să fie condiţionată alocarea fondurilor europene în interiorul Uniunii Europene de respectarea statului de drept, astfel trebuie să procedăm şi cu finanţările europene către statele care au acord de asociere sau statele candidate, solicitându-le acestora să garanteze accesul la educaţie minorităţilor naţionale în propria limbă”, conchide Tomac.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici