Eurodeputatul Sorin Moisă îi cere premierului canadian Trudeau eliminarea vizelor pentru români

Europarlamentarul Sorin Moisă i-a trimis o scrisoare deschisă premierului Canadei, Justin Trudeau, prin care cere ridicarea vizelor pentru români şi spune că Bucureştiul este supus unei monitorizări administrative bazate, adesea, pe "prejudecăţi înrădăcinate".

315 afișări
Imaginea articolului Eurodeputatul Sorin Moisă îi cere premierului canadian Trudeau eliminarea vizelor pentru români

Eurodeputatul Sorin Moisă îi cere premierului canadian Trudeau eliminarea vizelor pentru români (Imagine Cristina Nichitus/ Mediafax Foto)

"Eu consider că este o chestiune de demnitate europeană şi naţională, dar echilibrată prin responsabilitate. (...) Nu sunt singurul preocupat de acest demers, s-a lucrat foarte mult tripartit, cu statul român şi cu Bruxelles-ul", a declarat vineri Moisă pentru MEDIAFAX.

"Domnule Prim Ministru Trudeau, vă scriu în calitate de Membru al Parlamentului European ales în România, în legătură cu o chestiune care aduce deja de multă vreme o doză de amărăciune atât în relaţiile dintre Canada şi România, cât şi în cele dintre Uniunea Europeană şi Canada: vizele pentru românii care călătoresc în Canada. A venit vremea să confruntăm această problemă în mod direct", se arată în scrisoare.

Europarlamentarul român menţionează bunele relaţii dintre România şi Canada, dar spune că Bucureştiul este supus unei monitorizări administrative din partea autorităţilor canadiene care se bazează, în unele cazuri, pe "prejudecăţi".

"În plan bilateral, nu pot să uit că prima ţară aliată care a ratificat aderarea României la NATO a fost chiar Canada, nici să ignor faptul că în aceste zile, de exemplu, exerciţii militare comune cu trupe canadiene au loc în România. (...) Probabil cel mai nedrept aspect al monitorizării canadiene este faptul că urmează, complet inutil, prejudecăţi înradăcinate. De exemplu, lupta României împotriva corupţiei. Dincolo de orice raport sau indice, dacă priviţi fără idei preconcepute, veţi vedea că România s-a transformat într-un mod cu adevărat uimitor în aceşti ultimi ani, ceea ce din păcate nu e şi tendinţa regională. Puteţi de asemenea constata că România este una dintre puţinele ţări din Europa care nu a trimis partide populiste sau extremiste în Parlamentul European, şi că economia sa are una dintre cele mai mari rate de creştere din Europa", îi mai transmite europarlamentarul român premierului Justin Trudeau.

De asemenea, Sorin Moisă, membru al grupului socialiştilor europeni, atrage atenţia că, în aprilie 2016, Comisia Europeană este obligată de legislaţia în vigoare să emită un "act delegat" care să impună canadienilor vize pentru intrarea în orice stat european, în cazul în care autorităţile canadiene nu elimină vizele pentru toţi cetăţenii UE.

El precizează că acordul de liber schimb a fost convenit în septembrie 2014, iar summit-ul UE-Canada care a închis negocierea CETA a făcut acest lucru în următorii termeni: "ne angajăm să asigurăm, cât de curând posibil, un regim de călătorie fără vize între ţările noastre pentru toţi cetăţenii canadieni şi europeni, astfel încât aceştia să poată beneficia întru totul de noile oportunităţi comerciale şi economice între Canada şi UE".

Europarlamentarul anunţă că va merge săptămâna viitoare în Ottawa, într-o misiune oficială pe probleme comerciale, în calitate de membru al Comisiei de Comerţ Internaţional (CETA), în care se va discuta despre acordul de liber schimb dintre UE şi Canada. Moisă spune că are programată şi o întâlnire cu ministrul canadian al Imigraţiei, John McCallum.

"Înlăturarea vizelor pentru români (şi bulgari) în acest an ar fi un lucru just, nu ar supune Canada la niciun fel de riscuri, ar înlătura o parte din riscul politic real asupra adoptării CETA, şi ar ajuta atât UE cât şi Canada să evite un conflict legal şi politic jenant. Ar fi de asemenea un lucru firesc de făcut – în sfârşit – în privinţa unei ţări prietene şi aliate, şi o excelentă confirmare a noii perioade Trudeu marcată de viziune, echitate, decenţă şi deschidere", se mai arată în scrisoare deschisă.

Referitor la scrisoarea deschisă, eurodeputatul a declarat că a ales această metodă pentru că este cea mai transparentă şi pentru a atrage atenţia opiniei publice din Canada. Scrisoarea îi este adresată lui Trudeau, dar a fost trimisă şi preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude-Junker, ministrului canadian al Imigraţiei, John McCallum, comisarului pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos şi comisarului pentru Comerţ, Ceclilia Malmström.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici