Europarlamentar: Iresponsabilitatea lui Iohannis afectează credibilitatea României în fruntea Consiliului UE

Liderul europarlamentarilor PSD Dan Nica a transmis, vineri, că preşedintele Klaus Iohannis dă dovadă de iresponsabilitate prin blocarea numirii noilor miniştri, în special în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

1622 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar: Iresponsabilitatea lui Iohannis afectează credibilitatea României în fruntea Consiliului UE

Europarlamentar: Iresponsabilitatea lui Iohannis afectează credibilitatea României în fruntea Consiliului UE

"Acţiunile Preşedintelui din ultima perioadă sunt tot mai iresponsabile şi lipsite de logică. Ce anume câştigă Klaus Iohannis prin blocarea activităţii Guvernului, fără nicio bază legală, politică sau constituţională? Nu văd nicio altă motivaţie decât aceea a frustrării personale şi a orgoliului politic, elemente total incompatibile cu prestaţia unui preşedinte de ţară, care ar trebui să fie un model şi un mediator. Aceste umori personale sunt foarte dăunătoare ţării, mai ales în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE. Cum putem noi ca ţară să avem credibilitate şi autoritate în fruntea Consiliului UE atâta vreme cât Preşedintele se ocupă cu uneltiri politice mărunte, fără miză reală şi care afectează funcţionarea Guvernului. Cum putem să ne ocupăm de autostrăzi şi dezvoltare locală durabilă fără miniştri? Este ruşinos că jocul politic a ajuns atât de departe!", a declarat Dan Nica, într-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Acesta mai spune că acţiunile şefului statului sunt cu atât mai iresponsabile cu cât oficialii europeni fac apeluri repetate pentru realizarea unui consens politic în România.

"Ştim foarte bine că preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a solicitat României un armistiţiu politic, astfel încât mandatul României în fruntea Consiliului UE să fie unul serios şi de substanţă. Preşedintele Iohannis trebuie să înţeleagă că există nişte limite pe care nu trebuie să le depăşim - asta dacă vrem ca ţările Uniunii Europene să mai ia vreodată în serios România. Tocmai de aceea, PSD va face uz de toate instrumentele legale şi constituţionale pentru a debloca această situaţie ruşinoasă şi pentru a crea cadrul necesar unui mandat de succes al României la şefia Consiliului UE", a conchis Nica.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, în debutul şedinţei de Guvern, că a sesizat Curtea Constituţională a României pentru a soluţiona "blocajul" pe care l-a creat preşedintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniştrilor Transporturilor şi Dezvoltării.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a anunţat vineri, după ce Guvernul a sesizat CCR pe un posibil conflict instituţional privind numirile de la Dezvoltare şi Transporturi, că va amâna luarea unei decizii până când Curtea se va pronunţa.

"Dacă s-a ajuns în această fază să decidă CCR, bineînţeles voi aştepta hotărârea Curţii şi pe urmă voi acţiona constituţional. Veţi vedea că punctul nostru de vedere este consolidat. Deocamdată nu mai fac nimic în această speţă până când CCR nu va lua o decizie", a declarat Klaus Iohannis, întrebat dacă va lua o decizie privind numirile de la Dezvoltare şi Transporturi.

CCR a stabilit, vineri, ca până pe 13 decembrie, părţile trebuie să transmită punctele de vedere, în urma sesizării conflictului juridic Guvern-Preşedinţie, au spus oficiali ai Curţii pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici